Lemezes tinóru

Phylloporus pelletieriVédett Vörös Lista: 2
Természetvédelmi érték 5000.-

Kalap: A 3-9 cm széles, húsos kalap először domború, azután szabálytalanul kiterül, ellaposodik, vékony, gyakran begöngyölt, hullámos peremmel. A száraz, puha, nemezes bőr bíbor vagy olívbarna színeivel a Molyhos tinórura emlékeztet. A kalap alján található vastag lemezek kezdetben hullámos élűek és intenzív citrom- vagy aranysárga színűek. Nyomásra és idővel rozsdabarnára színeződnek.

Lemezek: A tönkre szélesen ránőttek, többé-kevésbé lefutók, a kalaphúsról könnyen lefejthetők. Különösen a kalap pereménél és a tönk közelében a lemezeket erek kötik össze, így a termőrétege kissé csöves jellegűvé válik.

Tönk: A gyakran excentrikus tönk kemény, karcsú, 4-9 cm hosszú, 1-2 cm vastag, vörösessárga vagy bíborbarnás, felülete pelyhes-szálas, az alapján elvékonyodik.

Hús: A puha, könnyen málló hús sárgás a kalapbőr alatt, valamint borvörös a tönkben; törésre sötétbíbor-vörösre színeződik. Gyenge, kellemes szagú és enyhe ízű gomba.

Spóra: Olívsárga vagy rozsdasárga; 9-14 x 3.5-5 μm; elliptikus, orsó alakú, sima.

Előfordulás: Egész Európában előfordul, de szórványos és sehol sem gyakori. A dombvidékről alig megy 800 m fölé. Hazánkban nem gyakori, savanyú talajú lomberdőben található, júliustól októberig magányosan vagy kis csoportokban.

Fogyaszthatóság: Ehető, de kímélni kellene, mert nem gyakori faj.

Összetéveszthetőség: A hasonló Csövestönkű tinóru, de annak tönkje galléros és vörösfenyő alatt nő.

Egyéb latin név: Xerocomus pelletieri

Megjegyzés: A lemezes tinóru termőrétege alapján a lemezes és a csöves termőrétegű gombák között áll, így mindig fejtörést okozott a mikológusoknak. Korábban a tölcsérgombákhoz vagy a cölöpgombákhoz sorolták. A rhodoxanthus jelentése rhodo-rózsaszín, vörös és xanthus-sárga szavakból származik. A phylloporus név a phylla-levél szóból és porus-pórus szavakból ered, arra utal, hogy levél (lemez) szerű a pórus (cső).

Fajleírás: A fajt először Agaricus rhodoxanthus néven Lewis David de Schweinitz írta le 1822-ben. 1900-ban Giacomo Bresadola sorolta át a Phylloporus nemzetséghez. Egy másik elfogadott neve a Phylloporus pelletieri 1888-ban Quélet-től származik.