Kutyaszömörcsög

Mutinus caninusJellemzés: A galambtojás nagyságú, fehér boszorkánytojás a tetején felreped és egy 8-12 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag pálca alakú képződmény, a tönk emelkedik ki.

Termőtest: A kifejlett termőtestek kissé meggörbülnek és gyakran eldőlve a talajon fekszenek. Miután a rovarok elhordták a spórákat, a tönk csúcsán egy keskeny narancs- vagy rózsaszínű csík (receptákulum) marad vissza.

Termőréteg: A kis tönk tetején a süveg felületét borítja.

Tönk: 8-12 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag pálca alakú. Ez üreges, nagyon laza felépítésű, fehéres színű, alján bocskor van. Csúcsát olívzöld, sűrű folyású, enyhén bűzös, spórákat tartalmazó anyag, a gleba vonja be.

Spóra: Zöldessárgás; 4-5 x 1.5-2μm; hosszúkás, sima.

Előfordulás: Magyarországon ritka gombafaj. Humuszban gazdag lombos és tűlevelű erdőkben nő, gyakran öreg fatörzsek körül, avarban és fűrészforgácson is előfordul. Magányosan vagy nagyobb csoportban található, júliustól októberig.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: Mutinus ravenelii nagyon hasonló színű és formájú, a receptákulum élénkebb vörös színű és a gleba Intenzív dögszagú. Állítólag Észak-Amerikából hurcolták be, először 1942-ben, Berlinben mutatták ki. Üvegházakban, kertekben és parkokban nő. Nálunk eddig még nem találták. A Mutinus elegans nagyobb, a csúcsa kifejezetten elkeskenyedik, a spórái nagyobbak.

Megjegyzés: A kutyaszömörcsög a bazídiumos gombákon belül a Gasteromycetes osztályba tartozik, ahová a pöfetegeket és a csillaggombákat is sorolják. A Mutinus nemzetségnek 4 faja él Európában, amelyek részben csak szórványosan fordulnak elő. Korhadéklakók, szaprotrófok, a talajban vagy öreg korhadt fán élnek. A caninus jelentése kutyához tartozó. A mutinus-farok, pénisz szóból ered. A teljes neve így kutyafarok, vagy kutya pénisz.

Fajleírás: 1778-ban a brit botanikus William Hudson (1730-1793) írta le ezt a fajt tudományosan és adta a nevét Phallus caninus. A nagy svéd mikológus Elias Magnus Fries , aki felosztotta a Phallus nemzetséget, 1849-ben átsorolta új nemzetségbe a Mutinus-hoz , így megteremtve a jelenleg elfogadott nevét ennek a fajnak, Mutinus caninus néven.