Körtepöfeteg

Lycoperdon pyriformeJellemzés: A Bimbós pöfetegnél írottak egy része vonatkozik a körtepöfetegre is. Kezdetben fehér felszínét kicsi, korpás szemcsék borítják. 3-5 cm-es átmérőjű, mérete tehát alig különbözik a Bimbós pöfetegétől. Itt is felismerhető a palack vagy körte forma.

Termőtest: A termőtest azonban többé-kevésbé kifejezetten púpos. Kifejlett állapotban barnás színű a gomba. Felülete idővel sima lesz, vagy csak helyenként található korpázottság, szemcsézettség.

Termőréteg: A termőrész a fiatalabb egyedeknél sokáig fehér és kemény marad, de végül olívbarnára színeződik, mint a Bimbós pöfetegnél. Végül a termőtest csúcsán levő nyíláson szóródik ki barnás színű spórapor.

Hús: A hús kellemetlen, világítógáz szagú, de ne ez legyen az egyedüli bélyeg, ami alapján elkülönítjük.

Spóra: Olívbarna; 3.5-4µm; gömbölyű, sima.

Előfordulás: Mindig fán, tuskón nő, csoportosan. A mélyebb helyeket kedveli és különösen az erősen korhadt bükkfatörzseket, de más fatuskón is előfordul. A mintegy 500 m-es magasságtól lehet lucfenyő tönkökön is, az Alpokban a lombos fahatár fölött pedig kizárólag tűlevelű fán (főleg luc- vörösfenyő) található. Néha a talajon is megjelennek a termőtestek, de akkor a tönkök gyökérszerű micéliumszálakkal kötődnek össze. Homokos talajon növő fán is megjelenhet. Európában mindenfelé elterjedt és gyakori gomba. Augusztustól novemberig hoz termőtestet.

Fogyaszthatóság: Idősen élvezhetetlen, de fiatalon fogyasztható.

Összetéveszthetőség:  Minden szemcsékkel vagy tüskékkel borított, fehér színű pöfeteggel összetéveszthető. A Bimbós pöfeteg (L perlatum) nem nő fán.

Megjegyzés: A pyriforme jelentése körte alakú a latin pyri szóból ered, a formis-formát, alakot jelent.

Fajleírás: 1774-ben Jacob Christian Schäffer (1718-1790) írta le, és azóta ez a tudományos neve. Kevés próbálkozás és két nemzetséghez sorolás volt azóta, amelyből az egyik 2003-ban volt, és Kreisel & D. Krüger mikológusok nevéhez fűződik, de az nem elfogadott név. A DNS elemzések miatt javasoltak külön nemzetséget Morganella néven, de végül egy nagyobb csoport minta vételezés alapján 2008-ban ismét visszakerült a jelenlegi nemzetséghez Larsson és Jeppson munkája alapján.