Zöld ánizsgomba

Ánizsszagú tölcsérgomba

Clitocybe odoraKalap: A szürkészöld színe idővel elhalványodik, vagy barnásszürke lesz. A legfeljebb 8 cm átmérőjű kalap kezdetben harang alakú, majd lapos, végül benyomottá válik. A széle enyhén begöngyölt és gyakran hullámos.

Lemezek: A széles, szabálytalan lemezek hasonlítanak a kalap színéhez. A lemezek a tönkre kissé lefutnak.

Tönk: Csak a nagyon öreg példányok tönkje éri el az 5-7 cm magasságot. Kissé hajlott, bunkószerű, tövén kissé nemezes.

Hús: A hús is halvány zöld színű. Különleges tulajdonsága a jól érezhető, gyakran intenzív ánizsszag.

Spóra: Fehér, zöldes árnyalattal;  6-7,5 x 4-5 µm; elliptikus, sima, olajcseppekkel.

Előfordulás: Az északi félteke mérsékelt övi zónájában mindenütt elterjedt. Meszes és savanyú talajon egyaránt előfordul. Júliustól novemberig találhatjuk, gyakran tömegesen. Főként lomberdőben, ritkábban tűlevelű erdőkben található meg.

Fogyaszthatóság: Ehető. Csak más gombákkal használjuk, mert erős ánizsillat nem múlik el főzéskor.

Összetéveszthetőség: A gombagyűjtőknek mindig ügyelniük kell arra, hogy ezt a fajt ne keverjék össze a Fehér tölcsérgombával, amelyek egytől egyig élvezhetetlenek, sőt több fajuk mérgező is. Az idővel egyre jobban halványuló zöld színe miatt nehéz elkülöníteni, másrészt viszont az ánizsszaga segít a tévedések elkerülésében.

Egyéb latin név: Clitocybe viridis

Megjegyzés: A korábbi latin nevet viridis a kalap színe után adták az ánizsszagú tölcsérgombának. A latin szó zöldet jelent. Az odora jelentése- illatos, szagos. A nemzettség neve Clitocybe ferde fej-et jelent.

Fajleírás: 1784-ben a francia mikológus Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard, írta le, és adta az Agaricus odorus nevet a gombának. 1871-ben a német mikológus Paul Kummer, a Clitocybe nemzetségbe sorolta, így a Clitocybe odora tudományos név azóta elfogadott.