Erdei csillaggomba

Geastrum fimbriatumJellemzés: A csillaggombák erdeink legszebb gombái közé tartoznak. A pöfetegekkel együtt a Gasteromycetes csoportba tartoznak.

Termőtest: Minden csillaggombának jellegzetes habitusa van: csillag formájú alapon ül egy „gömb”. Ez a forma a termőtest felépítésével magyarázható. Fiatalon a gomba egy burokban van. A termőtest fejlődése során a külső burok felhasad, majd kiterül vagy a talaj felé begöngyölt gyűrű vagy koszorú keletkezik, ami gyakran csillaghoz hasonlóan néz ki. Ez a burokmaradvány megemeli kissé a termőrészt. Az érés előrehaladtával a termőrészt borító belső burok a csúcsán felhasad, nyílás keletkezik, amelyen keresztül a spórák kiszabadulhatnak. A gyakori csillaggomba külső burkának kinyílása után 2-5 cm széles lesz. A termőtest külső burka 5-8 hegyes lebenyre hasad fel. A friss termőtestek húsos lebenyei marcipánszínűek és lefelé begöngyöltek.

Termőrész: A szürkésbarna, 1-1,5 cm átmérőjű termőrész a csillagszerűen álló lebenyeken ül, tetején kidomborodó, hegyes nyílás látható.

Spóra: Kakaóbarna; 2.9-3.5μm; gömb alakú, apró szemölcsös.

Előfordulás: Elterjedésük súlypontjai a Föld meleg sztyepvidékei. Közép-Európában mintegy 25 különböző fajuk él, amelyek általában ritkák. Kifejlett gombákat augusztustól novemberig lehet találni, lombos és tűlevelű erdőkben. Ez a faj hazánkban elég gyakori.

Fogyaszthatóság: A csillaggombák élvezhetetlen gombák, de már csak a viszonylagos ritkaságuk miatt is feltétlenül az élőhelyükön kell hagyni őket.

Összetéveszthetőség: A csillaggombákat jellegzetes habitusuk miatt nem lehet összetéveszteni.

Megjegyzés: A sessile jelentése szár nélküli, kocsánytalan. A Geastrum a latin geo-föld és astrum- csillag szavakból származik. A fimbriatum latin szó és a jelentése rojtos.

Egyéb latin név: Geastrum sessile

Fajleírás: 1809-ben Lycoperdon sessile néven jegyezte le James Sowerby. Majd 1971-ben Zdeněk Pouzar Geastrum sessile néven publikálta, ma már nem ez az elfogadott neve, de sokan hivatkoznak rá így. A jelenlegi neve Geastrum fimbriatum, amit Elias Magnus Fries 1829-ben adta neki.