Francia szarvasgomba

Tuber melanosporumJellemzés: Gömbölyű a föld alatt hoz termőtestet.

Termőtest: A termőtestek gömbölyűek vagy szabálytalanul gumósak, méretük nagyon változó, többnyire 2-9 cm átmérőjűek. A felületét többé-kevésbé lapos, négy- vagy hatszögletű szemölcsök borítják. A külső oldala kezdetben vörösesbarna, később fekete.

Termőréteg: A gumó belsejében található, márványos kinézetű.

Hús: A hús (a gleba) fiatalon szürkés, bézs-vöröses, éretten kormosfekete lesz. A keresztmetszetben fehér vagy rozsdaszínű ereket vagy többszörös elágazásokat lehet felismerni, és ettől márványos kinézetű lesz. Az erek úgy keletkeznek, hogy a termőréteg közti üregek sejtekkel (hifák) töltődnek fel. A szaga erősen fűszeres,

Spóra: Feketés; 22-55 x20-35 μm; elliptikus, nagy méretű.

Előfordulás: Föld alatt nő, lombos fákkal, főleg tölggyel, szimbiózisban, meszes talajokon. A Földközi-tenger vidékén és különösen Dél- és Közép-Franciaországban gyakori. Az Alpoktól északra még nem találták. Termőtesteket november közepétől március közepéig fejleszt. Hazánkban eddig még nem találták.

Fogyaszthatóság: Nagyon keresett, kiváló étkezési gomba.

Összetéveszthetőség: Néhány hasonló szarvasgombával lehet összetéveszteni. A szintén ehető Nyári szarvasgomba meszes, agyagos talajok humuszában nő, különböző lombos fák, ritkábban fenyők alatt. Felületét nagyobb, gúla alakú kinövések borítják, augusztustól decemberig nő. Hazánkban nem ritka.

Megjegyzés: A számos szarvasgomba faj a tömlősgombák (Ascomycetes) osztályába tartozik, többnyire a föld alatt nőnek, néhány centimétertől a félméteres mélységig. A spórák a termőréteg szétesésekor szabadulnak ki. Többnyire nagyon intenzív szaguk van. A vaddisznók jól érzékelik ezt az illatot és kiássák a gombákat, ezzel hozzájárulnak az elterjedésükhöz. A melanosporum jelentése a melan-fekete latin szóból ered, a sporum jelentése spóra.

Fajleírás: 1831-ben az olasz természettudós Carlo Vittadini írta le tudományosan, a tudományos neve nem változott azóta sem.