Fésűs korallgomba

Clavulina cristataJellemzés: A bizarr, fehéres színű és számos, szabálytalan elágazású termőtest mintegy 4-6 (10) cm magas lehet.

Termőtest: A nagyon rövid tő maximum 1 cm átmérőt érhet el. Ebből nőnek ki a többé-kevésbé karcsú ágak, amelyek általában laposra nyomottak. Az ágak sok kis ágra oszlanak szét, amelyek taréjszerűen bevágott, éles, fogas csúcsban végződnek. Ezek az ágak fiatalon többnyire fehéresek, később inkább fehéresszürkék, és különösen a végükön nagyon törékenyek.

Termőréteg: A kis ágacskák végein helyezkednek el.

Hús: A hús is fehéres, íze néha kissé keserű-dohos.

Spóra: Fehér; 7-11 6-10 μm; majdnem gömb alakú, vastag falú, sima.

Előfordulás: Európában általában mindenfelé elterjedt és gyakori. Lombos és tűlevelű erdőkben a talajon vagy az avarban nő augusztustól októberig. Hazánkban elég ritka.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen, mérgező voltáról nem tudunk, de ez a faj és valamennyi fehér rokona értéktelen a gyűjtők számára.

Összetéveszthetőség: Számos változata ismert ennek a fehér korallgombának. A termőtest nagyon különböző lehet, fogszerűen taréjos vagy a vége sörteszerű, villaszerűén elágazó vagy fent lecsapott és gyakran sűrűn összenőtt. Hasonlít a bemutatott fajhoz a szürke korallgomba, amely szintén csoportosan nő, de az alsó részében szürke tónusú, Hasonló a szintén fehér színű, barázdás bunkógomba, amely egyszerűen vagy csak agancsszerűen elágazik, alakja a Narancsszínű enyveskorallgombára emlékeztet.

Egyéb latin név: Clavulina coralloides

Megjegyzés: A fésűs és a szürke korallgombán gyakran előfordul egy élősködő gomba a Roselinia clavariae, ami ezeket a gombákat zöldre festi. A cristata jelentése taréjszerű. A coralloides jelentése korallhoz hasonló.

Fajleírás: Az első feljegyzés 1790-ből származik, holmks. Ramaria cristata néven jegyezte fel. 1888-ban J. Schröt. sorolta a Clavicula nemzetséghez, A Clavulina coralloides név is elfogadott neve, amely szintén J. Schröt. -höz köthető, amelyet Linné 1753-ban, mint Clavaria coralloides néven írt le.