Fényes tinóru

Rózsáskalapú tinórú

Boletus legaliaeKalap: A kalap 5-10 cm széles, fiatalon párna formájú, majd domború, sokszor egyenetlen, majdnem éles, gyakran felálló peremmel; színe tejeskávébarna, majd többé-kevésbé barna, múlékony rózsaszín árnyalatokkal; száraz, fiatalon kicsit nemezes, idővel csupasz.

Csöves rész: A csövek fiatalon nagyon keskenyek és szürkéssárgák. A fiatal gomba pórusai kezdetben sárgák és nagyon szűkek, de igen hamar kárminvörös színűek és kissé tágabbak lesznek.

Tönk: A tönk 4,5-8 cm magas és 2-4 (6,5) cm vastag lehet. Alakja többé-kevésbé hengeres és a töve felé elvékonyodik. Sárgás felületét felül nagyon finom, vörös hálózat díszíti. Lefelé élénk tűzkármin vagy bíborvörös színű alapon pontozott felületű. A tövénél sárga micélium figyelhető meg.

Hús: A hús enyhe világossárga, a tönk tövében vöröses, a kalapban gyengén kékül. A lárvák rágáshelyei vörösek. Enyhén édeskés szagú.

Spóra: Olívszínű; 12.5-17 x 4.5-6 µm; sima,

Előfordulás: Melegebb lomboserdőkben, tölgy és bükk alatt fordul elő. A bemutatott gombát napos, száraz helyen, bükk alatt, meszes talajon találták. Elterjedése még nem teljesen ismert, többek között Franciaországban, Olaszországban, Csehországban és Magyarországon is előfordul. Nagyon ritka. Nyáron és ősszel terem.

Fogyaszthatóság: nem ismert.

Összetéveszthetőség: A Bíbor tinóru és a bíborVörös tinóru jól elkülöníthető a fényes tinórutól. Az itt leírt faj rendkívül ritka, amelyet az irodalomban nem egységesen írtak le, különböző nevek alatt ismertették: Boletus satanoides, Boletus lupinus, Boletus purpureus, Boletus splendidus.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bíbor tinóru

Egyéb latin név: Boletus splendidus

Megjegyzés: Ez a tinóru még nem teljesen ismert, és leírt. Hazánkban is előfordul. A plendidus latin szó és a jelentése fényes. A boletus jelentése agyag darab. A legaliae jelentése hűséges.

Fajleírás: 1894-ben C. Martin számolt be erről a gombáról, a nevét pedig Boletus plendidus-ként írta le. Sok szinonimája van, a jelenleg elfogadott tudományos nevét 1968-ban Albert Pilát adta neki: Boletus legaliae.