Fakó zsemlegomba

Albatrellus ovinusKalap: A húsos kalap átmérője 5-12 cm. Ha a gombák magányosan nőnek, a kalapjuk szabályos és megközelítően kerek formájú. Gyakran azonban sűrűn, egymás mellett nőnek, ilyenkor a kalap szabálytalanul karéjos, lebenyes formájú lesz, gyakran összenőnek egymással. A fiatal példányok kalapja sima, az idősebbeké repedezett vagy mezőcskékre szakadozott. Halványsárga, szürkéssárga vagy halványbarna színű.

Csöves rész: A pórusok kezdetben fehérek, később sárgásak, zöldes árnyalattal. Csupán 1-3 mm hosszúak, a tönkre lefutók. A nyílásaik először fehérek, kerekek és nagyon finomak.

Tönk: A tönk 3-5 cm magas és 1-3 cm átmérőjű lehet. Felülete sima, a belseje telt, de némileg törékeny. A tönk néha oldaltálló, de középponti helyzetű is lehet.

Hús: A hús fehér, nyomásra gyakran sárgul, kemény, de morzsalékony állagú, szaga és íze kellemes.

Spóra: Fehér; 4-5 x 3-4,5 µm; elliptikus, sima.

Előfordulás: Júliustól októberig található hegyvidéki lucosokban. Szilikátos és meszes talajt kedveli, a mocsaras hegyekben nagyon gyakori lehet. Magyarországon még nem került elő.

Fogyaszthatóság: Ehető, ízletes gomba, a húsa azonban sajnos gyakran férges.

Összetéveszthetőség: Nagyon hasonlít hozzá a Közép-Európában eddig még alig ismert Albatrellus similis (= subrubescens). Hasonlóan nézhet ki a sárga zsemlegomba is. Felülnézetben összetéveszthető a Sárga gerebengombával, ennek azonban tüskés termőrétege van.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Barnahátú zsemlegomba

Megjegyzés: Az ovinus jelentése birkára, juhra vonatkozó.

Fajleírás: 1774-ben boletus ovinus néven Jacob Christian Schäffer írta le. 1821-ben került az Albatrellus nemzetséghez, amikor Samuel Frederick Gray albatrellus albidus szinonim néven írta le. 1957-ben František Kotlaba és Zdeněk Pouzar cseh mikológusok munkája nyomán lett a mai elfogadott neve Albatrellus ovinus.