Élénksárga korallgomba

Ramaria largentiiTermőtest: A sokszorosan elágazó termőtest maximum 17 cm magas, szélessége gyakran felülmúlja magasságát. A gyakran vaskos tőből sűrűn álló, sokszor elágazó ágak fejlődnek ki, amelyek a koruktól függően többé-kevésbé rövid, tompa, fogazott vagy letörtnek látszó csúcsban végződnek.

Tönk: A tő alul fehéres, a főágak alja pedig többnyire szép sárga.

Termőréteg: A fiatal gombáknál az ágak többnyire élénk narancsszínűek, idővel azonban halványodnak és világos krémsárga-narancsszínűek lesznek. Idővel a spórapor krémokkersárgára színezi az ágakat.

Hús: A hús piszkos-fehéres, a termőréteg alatt néha kissé színezett. Többnyire gumiszerű szaga van, de gyakran emlékeztet a gumi és a jód szagának keverékére. Enyhe ízű, idővel azonban a csúcsokon kissé keserű.

Spóra: Okker-sárgás; 13-4,5 μm; hosszúkás.

Előfordulás: Ez a szép színű, Európában ritka korallgomba különösen a magashegyvidéki lucosokban nő, augusztusban és szeptemberben. Magyarországon eddig még nem került elő.

Fogyaszthatóság: Nem ismert.

Összetéveszthetőség: Egyes korallgomba fajok meghatározása gyakran nagyon nehéz. Hasonlóságuk miatt többnyire tévesen határozza meg a gyűjtők többsége. A narancsszínű korallgomba nem annyira élénk narancssárga, de fiatalon többnyire sárgák a csúcsok. Lombos erdőkben nő, főleg bükkösökben.

Megjegyzés: Szakmai tapasztalat és a mikrobélyegek tanulmányozása nélkül lehetetlen a legtöbb Ramaria faj meghatározása. Többnyire a spórák alakja, mennyisége és díszítettsége, valamint a kapcsok megléte vagy hiánya a hifákon a határozó bélyegek. A ramaria nemzetség név a ramus-ág szóból ered.

FajleírásRamaria largentii fajt Marr & D.E. Stuntz 1974-ben írta le, ez az elfogadott tudományos neve. Korábbi utalást nem találtam hozzá.