Disznófülgomba

Gomphus clavatusJellemzés: A disznófülgomba habitusa hasonlóságot mutat egy nagy rókagombáéval, bár rendszertanilag nem közeli rokonok.

Termőtest: A telt, húsos termőtest maximum 10 cm magas és fent legfeljebb 6 cm széles lehet. Pörgettyű formája van, vagy inkább a tetején lenyesett bunkóhoz hasonlít. Néha az egyik oldalán fülszerűen kihúzott. A fiatal példányok termőtestének felső oldala ibolyakék-bíbor színű, időseknél hússzínű, végül okkersárga vagy agyagszínű. Lehet zöldessárga egyedeket is találni. A termőtest külső oldala hússzínű ibolyakék, idősebb egyedeknél sárgás árnyalatú.

Termőréteg: A termőrétegben feltűnőek a villás elágazású erek, amelyeket egymással kereszterek kötnek össze hálózatos elrendeződésben. Az erek a termőtest aljáig lefutnak.

Tönk: A tönköt csak sejteni lehet.

Hús: A hús fehéres színű, puha; a gomba fűszeres szagú és ízű.

Spóra: Okker vagy rozsdaszínű; 10-15 x 4-7.5 µm; ráncos vagy szemölcsös, többé-kevésbé elliptikus.

Előfordulás: Tűlevelű és elegyes erdőkben található, kedveli a meszes talajt. Inkább a 400-1400 m magas hegyekben él, mint a lapos völgyekben. Magyarországon nagyon ritka. Termőtestek augusztustól októberig találhatók.

Fogyaszthatóság: Nagyon jó és kiadós étkezési gomba. Európában, a főbb termőhelyein sajnos az utóbbi években ez a faj is erősen visszaszorult, tehát kíméletet érdemelne.

Összetéveszthetőség: Tulajdonképpen nincs hozzá hasonló faj.

Megjegyzés: Gyakran nő csoportosan boszorkánykörben is. A Gomphus nemzetséget csak az itt leírt faj képviseli Közép-Európában, A clavatus jelentése bunkószerű.