Csíkos pohárgomba

Cyathus striatusJellemzés: Egyéb termőrétegű gomba, pohár alakú, kis méretű faj.

Termőtest: A fiatal egyedek termőteste tojás, körte vagy orsó alakú, a külső részét vörösesbarna bozontos sörték borítják. Lassan kialakul a tetején egy nyílás, vagyis a bozontos réteg felszakad és alatta egy vékony, fehér színű hártya -az ún. epifragma- látható. A további növekedés során ez a hártya is felhasad, és az így kialakult pohárszerű képződménynek láthatóvá válik a fénylő, fehéresszürke belseje. A pohár belső fala, a rajta levő középpont felé futó kidomborodó lécek miatt csíkosnak tűnik. A felső, éles peremét bolyhos szőrbevonat díszíti.

Termőréteg: A pohár alján -mint a tojások a madárfészekben- több, kb. 3 mm átmérőjű, lencse formájú, a termőréteget magába foglaló képződmény fekszik. Ezek a kis képződmények (ún. peridiolák) rövid micéliumzsinórral kapcsolódnak a pohár falához és egy zselészerű anyagba beágyazottan fekszenek. Bennük érnek a spórák. A gomba termőteste általában 1-1,5 cm magas és kb. 1 cm átmérőjű.

Hús: jelentéktelen, étkezésre is alkalmatlan.

Spóra: Fehér; 15-20 x 8-11 μm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Elsősorban humuszban gazdag erdőkben található ez a gyakori gomba. Korhadó avaron, ágakon és tuskókon nő, tavasztól őszig.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen, nem ehető faj.

Összetéveszthetőség: Közép-Európában van még néhány pohárgomba faj, közülük a szürkés pohárgomba hasonít legjobban a bemutatott fajra. A pohár belső oldala ennél a fajnál fényes és sima, vagyis nem bordás. A szürkés pohárgomba elhalt növényi maradványokon, a csupasz földön, faszénen nő. Gyakori faj.

Megjegyzés: A peridiolákat az esőcseppek röpítik a levegőbe, ilyenkor félméteres távolságra is elszállhatnak. A peridiolán levő finom szál kitekeredik és pl. egy közeli fűszálra csavarodik rá. A peridiola szétesésekor kiszabadulnak a spórák. A Cyathus nemzetség név a görög kyath-kehely, csésze szóból származik. A striatus jelentése csíkos, bordás. (a stria szó eredete is, ami a bőrön megjelenő csikokat jelenti)

Fajleírás: 1778-ban a brit mikológus William Hudson (1730-1793) írta le, és ő adta a nevét Peziza striata. 1801-ben Christiaan Hendrik Persoon sorolta át ezt a fajt a Cyathus nemzetségbe, ami a jelenlegi tudományos neve azóta: Cyathus striatus.