Cinóbertapló

Pycnoporus cinnabarinusKalap: A termőtestek egy-, ritkán kétévesek, hosszúkásak, félkör, vese vagy spatula alakúak, lelapult kalappal, 2-10 cm szélesek, 0,5-2 cm vastag és 2-8 cm-re állnak el a fától.

Termőtest: A fiatal gombák felső oldala pelyhes, az időseké csupasz, kicsit egyenetlen-ráncos. Nem vagy csak a peremén sávos, a friss termőtest élénk narancs-cinóbervörös, az idősebb vagy kiszáradt gombák halványabbak.

Csöves rész: Az elég hosszú csövek (3-7 mm) nem választhatók le a kalaphúsáról, vörösek, mint a kalap felszíne, míg a kerek vagy szögletes pórusok (2-3 db mm-enként) még intenzívebben vörösek.

Hús: A hús cinóbervörös vagy halvány narancssárga, kissé sávos, először puha, majd szívós és parafaszerű. Szaga és íze nem jellegzetes.

Spóra: Fehér; 5-6 x 2-2.5μm; hengeres, vagy kissé kolbász alakú.

Előfordulás: Európában mindenütt elterjedt ugyan, de nem fordul elő az óceáni klímájú Észak- nyugat-Európában (Brit-szigetek, Belgium, Hollandia, Dánia), míg Közép-Európában a síkságtól a hegyvidékekig (fahatárig!) megtalálható. A kedvelt gazdanövények lombos fák, mint a nyír, bükk, berkenye, éger, fűz, gyertyán és tölgy. Néha tűlevelű fákon is él. Hazánkban leggyakrabban madárcseresznyén fordul elő. Napos helyeket kedvel és rendszerint a Borostás réteggombával és a Hasadtlemezű gombával együtt hoz létre jellegzetes gombatársulást a fákon, ágakon, törzseken, tarvágásokon, tisztásokon, út- és erdőszéleken.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: Jellegzetes megjelenése és színe alapján könnyen felismerhető, más taplóval nem téveszthető össze.

Megjegyzés: Pompás vörös színe a cinnabarin nevű festékanyagtól származik, még a fa belsejében levő micélium is vörös. Korhadékbontó gomba, vagyis csak elpusztult fákon telepszik meg fehérkorhadást okozva, elősegíti azok természetes lebontását. A cinnabarinus jelentése cinóbervörös. A Pycnoporus nemzetség név,  a pycn- azaz vastag vagy sűrű, és  Porus- pórus szavakból származik.

Fajleírás: 1776-ban a holland természettudós Nicolaus Joseph von Jacquin (1727-1817) írta le ezt a gombát, és Boletus cinnabarinus-nak nevezte el. 1881-ben a finn mikológus Petter Adolf Karsten (1834-1917) sorolta be a Pycnoporus nemzetséghez, ezáltal létrehozva a jelenleg elfogadott tudományos nevét a Pycnoporus cinnabarinus-t.