Céklatinóru

Boletus luridiformisKalap: A kalap 8-20 cm széles lehet, fiatalon félgömb alakú, utána domború, párna formájú lesz később többé-kevésbé ellaposodik. A színe többnyire egységes sötétbarna, de olív- vagy feketésbarna is lehet; finoman nemezes, matt, száraz és csak nedvesen tapadós.

Csöves rész: A csövek halvány-, világos-, olívsárgák, végül sárgászöldek lesznek, sérülésre vagy vágásra erősen kékülnek. A pórusok csak nagyon fiatalon sárgásak, hamarosan többé-kevésbé egységesen vörösek lesznek, nagyon szűkek, kerekek vagy kissé szögletesek; érintésre szintén erősen kékülnek.

Tönk: A tönk 4-15 cm hosszú és 2-6 cm vastag lehet. Fiatalon hasas-gumós, hamarosan többé-kevésbé hengeressé válik, de többnyire viszonylag vaskos marad. Sárga felületét sűrűn borítják apró vörös pikkelyek, pelyhek.

Hús: A hús sárga vagy teltsárga, nedvesen kissé márványos, sérülésre vagy vágásra azonnal mélykék lesz. Gyenge szagú és enyhe ízű.

Spóra: Olívbarna; 12-16 x 4.5-6μm; ellipszoid, hosszúkás, orsó alakú.

Előfordulás: A mérsékelt övben általában elterjedt, a síkságtól a magasabb hegyvidéki területekig előfordul, Hazánkban elég ritka. A savanyú, mésztelen vagy legalábbis a felszínen kisavanyodott talajú lombos és fenyőerdőben nő, júniustól októberig,

Fogyaszthatóság: Jó, étkezési gomba, nyersen fogyasztva azonban megárthat.

Összetéveszthetőség: A nagyon ritka Vörös tinóru  kalapja olívsárga vagy olívbarna, vöröses árnyalatokkal, a tönk többé-kevésbé sima, fent sárgás, lefelé barnásvörös, bázisban sötétvörös. Meszes talajokat kedveli.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Változékony tinóru

Egyéb latin név: Boletus erythropus

Megjegyzés: Az erythropus jelentése vörös láb. szinonim ludiformis jelentése a luridus-hoz hasonló (a Változékony tinórulatin neve), amely sápadtat jelent.

Fajleírás: 1796-ban a Christiaan Hendrik Persoon írta le, és ő adta a Boletus erythropus nevet a fajnak. 1844-ből származik a Boletus luridiformis szinonima, amely Rostk. nevéhez fűződik.