Borostás réteggomba

Stereum hirsutumJellemzés: Ez a nagyon szép színű gomba hullámosán karéjos, szabálytalan, tetőcserépszerű kalapokat képez, amelyek a fára szélesen ránőttek és friss állapotban jellegzetes sárgás-narancssárga a szegélyük.

Termőtest: Az egyes termőtestek 2-10 cm szélesek, fehéresek, sárgásbarnák vagy szürkék, sárga szegéllyel. A felülete bolyhos, szőrös és kissé sávos.

Termőréteg: A termőréteg, a himénium, sima, élénk narancssárga vagy okkerszínű, ritkábban rózsaszín árnyalatú is lehet. Később és szárazon többé-kevésbé szürkére kifakulhat.

Hús: A hús vékony, hártyás és bőrszerűen szívós.

Spóra: Fehéres; 6-7,5 x 3-3.5 μm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Európában mindenütt elterjedt, gyakori faj. Frissen vágott lombos fákon él, az elsők közt telepszik meg rajtuk. Különösen szívesen nő levágott ágakon, tölgyfarakásokon és tuskókon. Fehérkorhadást okoz. Nyíren, bükkön és más lombos fákon is megjelenik, de csak nagyon ritkán található tűlevelű fán. Egyéves-áttelelő, az előző évi termőtest a következő évben tovább nő a peremén.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: A fénykép a leggyakoribb formáját mutatja be ennek a nagyon változatos fajnak. A külseje az évszak és a termőtest kora szerint jelentősen különbözhet. Nyilvánvaló, hogy több változata van, köztük olyan is létezik, amelynél a termőrétege sérülésre vörös lesz.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Bársonyos réteggombaCinóbertapló

Megjegyzés: A réteggombák (Stereum) általában fákon élnek, termőrétegük sima, tehát csöveket, pórusokat, tüskéket vagy lemezeket nem lehet látni. A hirsutum jelentése borzas, sörtés. A stereum jelentése kemény.

Fajleírás: 1787-ben a német természettudós Carl Ludwig von Willdenow (1765-1812) írta le, aki a Thelephora hirsuta tudományos nevét adta.  1821-ben a brit mikológus Samuel Frederick Gray (1766-1828) sorolta át ezt a fajt a Stereum nemzetséghez, létrehozva a jelenleg elfogadott tudományos nevét Stereum hirsutum.