Nyírfa-szőrgomba

Lactarius torminosusKalap: A kalap legfeljebb 10 (15) cm széles lehet, kezdetben domború, majd egyre jobban ellaposodik, végül tölcséres lesz. A pereme sokáig begöngyölt marad, kusza, hosszú, bolyhos fehér szőrök díszítik. A közepe felé már benőtten szálas. A kalap színe kármin- vagy húsvörös, húsrózsás, később húsbarnásra vagy halvány-okkerre fakul. A bőrön sötétebb zónák figyelhetők meg.

Lemezek: A kezdetben fehér lemezek a tönkre ránőttek, sűrűnállók és a tönk közelében villásan elágazók. Lassan halvány húsvörös árnyalatúak lesznek.

Tönk: A 4-8 cm hosszú és 1 -2 cm vastag tönk hengeres, lefelé csak kicsit vastagabb. Kalapszínű vagy halványabb, egész felületén fehér deresség figyelhető meg. Nyomásra rozsdás-húsrózsaszínű lesz.

Hús: A hús a kalapban fehéres, némi rózsaszín árnyalattal, a tönkben erősebb húsvörös, belül üreges. Gyenge gyümölcs- vagy terpentinszagú, csípős ízű. A gombát megvágva bőséges fehér tejnedvet ereszt, melynek színe a levegőn nem változik, megkóstolva azonnal csípős.

Spóra: Világossárga; 8-10 x 5.5-7μm; ellipszoid, közel gömbölyded, hálózatos, és néhány nagy szemölccsel díszített.

Előfordulás: Nyírfa alatt található, Európában általánosan elterjedt. Gyakorisága változó: északon közönséges faj, hazánkban kevésbé. Szeptembertől októberig mérsékelten nedves, többnyire savanyú homokos és agyagos talajon nő.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen, mert gyantaszerű, keserű anyagokat tartalmaz.

Összetéveszthetőség: Az ugyancsak csípős fehér szőrgomba kalapjának széle szintén erősen bolyhos, a kalap halványfehéres, halvány rózsás-hússzínű, zónák nélküli. Nyírfa alatt nő füves helyeken, erdőkön kívül is.

Megjegyzés: A torminosus jelentése kólikát okozó. A lactarius nemzetség név a lacto-tej szóból ered, a nemzetség gombái tejszerű nedvet termelnek.

Fajleírás: 1762-ben, a német Jacob Christian Schaeffer írta le, aki az Agaricus torminosus nevet adta a fajnak. 1797-ben Christiaan Hendrik Persoon sorolta át a Lactarius nemzetséghez, így a jelenleg elfogadott tudományos neve Lactarius torminosus lett.