Narancsvörös pókhálósgomba

Cortinarius rubellusKalap: A kalap 6 (8) cm széles lehet, fiatalon többnyire hegyesen kúpos vagy kúpos harang alakú, később domború lesz, de mindig felismerhető középen a többé-kevésbé hegyes csúcs. A széle néha berepedezett. A színe narancsosbarnás, vörösesbarna, narancsosvörös. A felülete finoman nemezes-szálas, idővel lecsupaszodik. Fiatal egyedek kalapszélén néha citromsárga burokmaradványok figyelhetők meg.

Lemezek: A lemezek egyenesen a tönkre ránőttek vagy lekerekítetten odailleszkedők, vastagok, ritkánállók, az élük finoman csipkézett, színük a kalapéhoz hasonló, narancsos-barna, öregen rozsdabarna.

Tönk: A hengeres tönk viszonylag hosszú, 8 (10) cm lehet és legfeljebb 1,5 cm vastag, a tövén kissé bunkósan megvastagodott. Színe többé-kevésbé azonos a kalapéval, de lehet halványabb is. A tönkön fiatalon több okkersárga vagy citromsárga öv található.

Hús: A hús halvány narancs-okker színű, majdnem szagtalan.

Spóra: Rozsdabarnás; 9-12 x 6.5-8.5 μm; ellipszoid, majdnem gömb alakú, kissé érdes felületű.

Előfordulás: Az Alpokban, az Alpok előterében, a Fekete-erdőben, a Sváb- és a Bajor-erdőben nem ritka faj. Tőzegmohalápok nedves, savanyú tűlevelű erdők karakterfaja. Nagyon ritka a Majna vonalától északra. Augusztustól októberig fordul elő. Hazánkban eddig még nem került elő.

Fogyaszthatóság: Ugyanazokat a méreganyagokat tartalmazza, mint rokona, a Mérges pókhálósgomba.

Összetéveszthetőség: A nemzetség hasonló fajaival lehet összetéveszteni.

Egyéb latin név: Cortinarius speciosissimus

Megjegyzés: Ezeknek a fajoknak a méreganyagai hőre nem érzékeny sejtmérgek. A speciosissimus jelentése nagyon kiváló, pompás. A cortinarius név a latin cortina - függöny, fátyol szóból ered. A rubellus jelentése vöröses.

Fajleírás: A Cortinarius rubellus néven Mordecai Cooke írta le 1887-ben. 1953-ban kapta a cortinarius speciosissimus nevet Robert Kühner és Henri Romagnesi munkája által, ám az elfogadott neve a rubellus maradt.