Narancsvörös pereszke

Tricholoma aurantiumKalap: A kalap 8-12 cm-es átmérőt is elérhet. Először domború, aztán kiterül és végül benyomott formájú lesz, kemény, bár vékony húsú. A begöngyölt perem idővel hullámossá válik. A kalapbőr enyhén tapadós, többnyire finom, sötétebb pikkelyeket visel. A színe feltűnő; a kifejlett, de már a fiatalabb példányok is fénylő narancssárgás vagy narancsvörös színűek, a kalap közepe kissé barnás.

Lemezek: A széles lemezek sűrűn állnak, a tönkre kiöblösödően illeszkednek, színük fehér, gyakran rozsdás foltok vannak rajta.

Tönk: A maximum 8 cm magas és 1,5-2 cm átmérőjű tönk vaskos külsőt kölcsönöz a gombának. Az egyik legfontosabb határozóbélyegként említjük a narancsvörös színű, többnyire kígyóbőrszerűen pikkelyezett tönköt. Csak közvetlenül a kalap alatt marad fehér, gyakran narancsvörös cseppeket izzad ki.

Hús: A hús a vágás után is fehér marad, lisztszagú, kicsit kesernyés.

Spóra: Fehér; 5-6 x 3-4 µm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Sok európai országból ismert, de nem egyenletesen elterjedt. A meszes talajt kedveli, de előfordul savanyú talajú erdőkben is. A tűlevelű fákhoz, majdnem mindig a lucfenyőhöz kötődik. Észak-Európa hegyvidékeinek gyakoribb gombája, nem fordul elő az alföldeken. Hazánkban nagyon ritka faj. Augusztustól novemberig fejleszt termőtestet.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen. A környezetét szerető gyűjtő kíméli ezt a fajt.

Összetéveszthetőség: Aki a tönk színét és pikkelyezettségét figyelembe veszi, az alig fogja eltéveszteni. Az Óriáspereszkének más a színe, mérete és az alakja.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Óriáspereszke

Megjegyzés: Az aurantium latin szó, jelentése narancsszínű.

Fajleírás: 1762-ben Jacob Christian Schäffer írta le először tudományosan. 1914-ben került a tricholoma nemzetséghez Adalbert Ricken által.