Lúgszagú kígyógomba

Mycena alcalinaKalap: A kúpos vagy harang alakú kalap megtartja a formáját, tehát nem terül ki. Átmérője 2-3 cm. A kalap közepe szürkésbarna, mézbarna, olykor sötétebb, a közepétől a pereméig futó, hosszú bordák díszítik. A vékony kalaphús törékeny.

Lemezek: A lemezek a kalap szélénél hasasak. A ritkánálló, szürkésbarna színű lemezek éle fehéres.

Tönk: A nagyon vékony tönk 6, néha még 7 cm magas is lehet. Színe megegyezik a kalapéval, szürkés vagy sárgásbarnás.

Hús: A gomba nagyon vékony húsú, erősen lúgos illatú, néha szagtalan.

Spóra: Fehér; 8-12 x 4.5-6 μm; hengeres, ellipszoid alakú.

Előfordulás: Európában elterjedt, csoportosan nő tűlevelű fák mohás tuskóin, de előfordul a tűlevelű avarban is. Tavasszal és ősszel jelenik meg.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen, nagyon kellemetlen szaga és íze miatt. Mérgezésről eddig nincs adat.

Összetéveszthetőség: Több kígyógomba fajjal összetéveszthető. Ilyen például a M. leptocephala, amely lombos és tűlevelű erdőben az avar és mohák között fordul elő. Egyébként erős ammóniaszaga miatt nehéz összetéveszteni más fajjal.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Kerti tintagomba

Megjegyzés: A gyűjtőknek meg kell kímélniük a lúgszagú kígyógomba telepeit, mivel nem tartozik mindenhol a gyakori fajok közé. Az alcalina arab eredetű szó, jelentése lúgos. A mycena görög eredetű, jelentése gomba, a város Mükéné is erről kapta a nevét.

Fajleírás: 1818-ban Elias Magnus Fries írta le tudományosan, és az Agaricus nemzetséghez sorolta. Később 1871-ben Paul Kummer sorolta a jelenlegi Mycena nemzetséghez.