Lápi galambgomba

Russula paludosaKalap: A nemzetség nagyméretű fajai közé tartozik, a kalap átmérője majdnem 15 cm is lehet. Fiatalon harang alakú, néha púpos, később lapos, végül benyomott. Feltűnő a bőr fényes, vérvörös színe, ami pirospozsgás almára emlékeztet. Többnyire középen sötétebb színű, meggyes halványvörös között változik és gyakran okker vagy sárgás foltok díszítik. A bőr lehúzható, alatta a hús kissé színes. Csupasz, sima és fényes, néha sugarasan eres. Az idős egyedek kalapszéle bordázottá válik.

Lemezek: A tönkre ránőtt lemezek többé-kevésbé sűrűn állnak. Sok közteslemez és villás elágazás figyelhető meg. Vékonyak és rugalmasak, az eleinte halvány színük később vajsárga lesz, az élük néha vörös színű.

Tönk: A vaskos tönk 4-10 (15) cm magas és gyakran 1,5-4 cm vastag lehet. Formája lehet hengeres, bunkós és hasas. Fehér felszíne sokszor erősen vöröses árnyalatú, fénylő és többé-kevésbé finoman erezett vagy bordás.

Hús: A hús fehér és alig változik, a tönkben telt és kemény. Többnyire enyhe ízű, kicsit édeskés, néha a fiatal termőtestek lemezei enyhén csípősek lehetnek. Szaga nem jellegzetes.

Spóra: Világos okker; 8-10,5 x 7-8 μm; nagyjából ellipszoid, gömbölyű, nagy szemölcsökkel díszített

Előfordulás: Mocsaras és savanyú lucfenyvesekben található, de erdei fenyő alatt is nő. Júniustól őszig jelenik meg. Hazánkban nagyon ritka.

Fogyaszthatóság: Csak annak ajánlatos étkezésre gyűjteni, aki biztosan meg tudja határozni.

Összetéveszthetőség: A vörös, ehető galambgombákat össze lehet téveszteni a mérgező Hánytató galambgombával és más, csípős ízű fajokkal, ezért indokolt az óvatosság.

Megjegyzés: A paludosa jelentése láphoz tartozó, ott növő. A russula nemzetség név jelentése vörös.

Fajleírás: 1890-ben a német mikológus Max Britzelmayr (1839-1909) írta le, aki létrehozta a jelenleg elfogadott tudományos nevét Russula paludosa.