Halványbarnás pókhálósgomba

Vastaghúsú pókhálósgomba

Cortinarius crassusKalap: Kevés egyed éri el a 12 cm-es kalapátmérőt. Többnyire 5-8 cm széles, domborúan lekerekített, végül ellaposodik. A széle fiatalon begöngyölt és kissé nemezes. Idősebb állapotban teljesen csupasz és sima lesz. A kalap dohánybarna és okkerbarna színű.

Lemezek: A lemezek a tönkhöz illeszkedők vagy kiöblösödően ránőttek, keskenyek és sűrűnállók. A fiatal lemezek krémszínűek, majd agyagsárgán át fahéjbarnák lesznek.

Tönk: A 3-8 cm hosszú tönk 1,5-2,5 cm széles, többé- kevésbé egyenletes vastagságú. Felülete szálas, a csúcsán deres. A tönk felül fehéres, az alsó részében barnás. A fehéres pókhálószerű fátyol múlékony, a kifejlett gombán alig látható.

Hús: A hús fehér és kissé barnuló, szagtalan, enyhe ízű.

Spóra: Barnás; 10-11.6 x 6-6.7µm; citrom alakú, enyhén érdes.

Előfordulás: Nagyon ritka gombafaj. Nedves fenyvesben nő, ahol már tavasszal megjelenhet. Az igazi termésideje azonban a késő nyár és az ősz. Hazánkból még nem került elő.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritkasága miatt kímélendő.

Összetéveszthetőség: Különböző leírásai találhatók az irodalomban, nagyon változatos faj. A szakkönyvek említenek még néhány további, nagyon hasonló fajt, amelyeket csak nehezen lehet meghatározni. Előfordul, hogy nem is sikerül azonosítani, még jó szakirodalom segítségével sem. A bemutatott faj pontos meghatározása is problematikus, a faj variációi miatt.

Megjegyzés: A crassus jelentése kövér, vastag.

Fajleírás: 1838-ban Elias Magnus Fries adta neki a jelenleg elfogadott tudományos nevét.