Gyűrűs fülőke

Oudemansiella mucidaKalap: Az igen vékony húsú és fiatalon eleinte félgömb alakú kalap kiterülve 8 cm-es átmérőt is elérhet, de az 5-6 cm-es méret az általános. A nedves kalapot vastag nyálkaréteg borítja. A kalapbőr színe fehér, tojáshéjszínű, halványszürkés, ritkán barnásszürke, a pereme kissé bordázott.

Lemezek: A fehér színű, széles, hasas lemezek távol állnak egymástól és a tönkre foggal futnak le. Gyakoriak a köztes lemezek is.

Tönk: Az egészen vékony tönk 7-8 cm magas lehet, nagyon törékeny. Felszínét apró pelyhecskék borítják, csúcsa finoman bordázott. A tönk felső részében lóg a széles, fehér, bordázott, múlékony gallér. Töve gyakran hagymaszerűén megvastagodott.

Hús: Húsa fehér, savanykás ízű.

Spóra: Fehér; 14-18 x 11-16 μm; gömbölyű, sima, kemény falú.

Előfordulás: A bükkfa törzsét és ágait kedveli, a törzs aljától a koronaszintig. Élő és elkorhadt fán egyaránt megtalálható. Csoportosan nő, néha azonban magányosan is előfordul. Világszerte elterjedt. Európában a bükkösökben megtalálható, júliustól októberig. Hazánkban nem gyakori faj.

Fogyaszthatóság: A igen vékony, szinte kocsonyaszerű hús a gyűjtő számára értéktelenné teszi a gombát.

Összetéveszthetőség: Az egyetlen európai fülőke faj, amelynek gallérja van, ezért könnyen felismerhető.

Megjegyzés: A latin eredetű mucus-nyálka szóból származik a mucida fajnév, ami a nyálkás bőrre utal. Az Oudemansiella nemzetséget 1881-ben Carlos Luigi Spegazzini (1858-1926) mikológus hozta létre, és a holland  Cornelius Anton Jan Abraham Oudemans (1825-1906) tiszteletére kapta a nevet.

Fajleírás: 1794-ben a német botanikus és mikológus Heinrich Adolf Schrader (1767-1836) írta le, és adta a tudományos nevét: Agaricus mucidus. A jelenlegi elfogadott név 1909-ből származik, amikor az osztrák Franz Xaver Rudolf von Höhnel (1852-1920) átsorolta ezt a fajt a Oudemansiella nemzetséghez.