Földi susulyka

Inocybe terrigenaKalap: A húsos kalap maximum 7 cm széles lehet. Először domború, később párnaszerűen kiterül. A bőre piszkos sárgásbarna, olívbarna színű. A kalap felszíne durva, olívbarna pikkelyekkel díszített, fiatalon a kalap szélét vastag, barna, részleges burok köti össze a tönkkel, idővel cafrangos szélű lesz.

Lemezek: A lemezek a tönkre ránőttek, viszonylag távol állók, néha eltérő hosszúságúak. A színük a fejlődés során változik a fehéressárgától a sárgászöldesen át a telt olívbarnáig. A lemezek éle világosabb.

Tönk: A tönk alig nő 4-5 cm-nél magasabbra. Rendszerint henger formájú, de a töve néha kissé gumósan megvastagodhat. A színe azonos a kalapéval, felülete pelyhes pikkelyekkel díszített. A kalap alatt szálas gallérzóna van.

Hús: A hús elvágva sárgás színű, sőt az idősebb példányok élénk citromsárgák lehetnek.

Spóra: Rozsdabarnás; 8-10 × 5-6 μm; elliptikus, ovális, sima.

Előfordulás: Nagyon egyenetlenül, de sokfelé elterjedt Európában, nyártól őszig főként a nedves bükkös-elegyes erdőkben a humuszon, a fenyvesekben pedig meszes talajon nő. Hazánkban igen ritka faj.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen, étkezési célra ne gyűjtsük.

Összetéveszthetőség: Nemigen téveszthető össze másik fajjal, gyakorlatlan gyűjtők esetleg pl. a Szakállas pereszkével téveszthetnék össze, de annak színe inkább rozsdabarna, a spórapora pedig fehér színű, másik gomba, amellyel összetéveszthető, a Tüskés tőkegomba, amely azonban fán terem, mindkét faj leírása megtalálható a könyvben.

Megjegyzés: A susulykák nagy nemzetségébe több mint 150 faj tartozik, a terrigena jelentése a földből született. Az Inocybe név jelentése - szálas fej,

Fajleírás: 1851-ben Elias Magnus Fries írta le tudományosan, és Agaricus terrigena néven jegyezte le. Több nemzetségben is volt már, a jelenlegi inocybe nemzetséghez 1985-ben került Kuyper által.