Félgömbalakú harmatgomba

Stropharia semiglobataKalap: A kalap csak 2-3 (5) cm széles lesz. Először egy háromnegyed gömb jelenik meg a talaj fölött, csak kissé nyílik ki, és többé-kevésbé félgömb alakú marad. Erről a tulajdonságáról kapta a nevét is. A fényes kalap színe sárga vagy okkersárgás, ami jól kiválik a környezetéből. A bőr sima és tapadós.

Lemezek: A széles és ritkán álló lemezek a tönkre ránőttek, szürkésibolyás színűek. A lemezek éle világosabb.

Tönk: A kifejlett példányok tönkje 12 cm magasságot érhet el. Nagyon tapadós, halványsárga, a kalap alatt múlékony gallérja van. Némelyik egyednél kifejlett állapotban már alig vehető észre.

Hús: A hús vágásfelülete halványsárga, színe a levegőn nem változik, Enyhén lisztszagú.

Spóra: Bíborbarna; 15-19 x 9-11μm; ellipszoid vagy tojásdad alakú, sima és vastag falú.

Előfordulás: Májustól októberig, főként ló- és tehéntrágyán nő. Hazánkban nem gyakori faj.

Fogyaszthatóság: Már csak az élőhelye miatt sem jön szóba étkezési gombaként.

Összetéveszthetőség: Mérete, formája, színe és az élőhelye könnyen felismerhetővé teszi. Néhány közeli rokon fajtól csak mikroszkóp segítségével lehet megkülönböztetni. A S. stercoraria-t néhány mikológus az itt leírt faj változatának tartja csupán. Púposabb a kalapja, erősebben pikkelyes a tönkje és szőr alakú cisztidák vannak a lemezek élén (mikroszkóp!).

Megjegyzés: Főként Európa déli országaiban fordul elő gyakran. A semiglobata jelentése félgömb alakú, a semi- fél és a globata-gömb szavakból. A stopharia jelentése öv, utalva a múlékony gallérra.

Fajleírás: 1786-ban August Johann Georg Karl Batsch (1761-1802) írta le tudományosan, és ő nevezte el Agaricus semiglobatus-nak. Miután több nemzetséget is megjárt, végül 1872-ben a francia mikológus Lucien Quélet adta a jelenleg elfogadott nevét. 2013-ban az amerikai Scott Redhead és munkatársai javaslatot tettek egy új nemzetségre a Protostropharia-ra, de bizonyos névjegyzékek még nem jegyzik így, ezért Quélet elnevezése van érvényben.