Fehér tölcsérgomba

Leucopaxillus candidusKalap: A kalap átmérője 25 cm-t is elérhet. Először kis félgömbként jelenik meg a gomba a talajon, a növekedés során ellaposodik, majd a közepe bemélyed, végül erősen tölcséressé válik. Csak a kifejlett, egyébként tejfehér gomba kalapjának közepén keletkeznek sárgás foltok. A széle kissé begöngyölt, sima és behasadozó, néha hullámos.

Lemezek: A lemezek lefutóak, sok köztes lemez és olykor a tönk közelében néhány villás elágazás is megfigyelhető. A lemezek is fehérek, a kalap húsáról könnyen lefejthetők.

Tönk: A vaskos tönk legfeljebb 8 cm magasságot és tekintélyes, 2-3,5 cm átmérőt is elérhet. Sok példány tönkje kifejezetten henger formájú, másé kicsit megvastagodott, hasasnak tűnő. A fehéres színű tönk felső része jól láthatóan deres.

Hús: A szintén fehér hús egyes gyűjtők szerint liszt- vagy retekszagú.

Spóra: Fehér; 6-8 x 3-5 µm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Alpesi hegyi réteken csoportosan fordul elő, nyáron és ősszel.

Fogyaszthatóság: A jó, ehető fajok közé tartozik, de ahol ritka, ott kímélni kellene.

Összetéveszthetőség: Nagyon hasonló faj a hazánkban is megtalálható Hatalmas tölcsérgomba (L. giganteus), de ennek kalapja és a lemezei krém- vagy bőrszínűek, és akár 30 cm-es kalap- átmérőt is elérhet, Összetévesztésük veszélytelen, hiszen jóízű, ehető gomba. A Hatalmas tölcsérgomba többnyire tölgyesben, akácosban, füves helyen júliustól októberig terem, de nem gyakori faj.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Erdei szegfűgombaFehér nyirokgomba
Fehércsokros pereszkeFoltos fülőke
Földtoló galambgombaHatalmas tölcsérgomba
Májusi pereszkeSereges tölcsérgomba
Szürke tölcsérgombaViaszfehér tölcsérgomba
Zöld ánizsgomba

Megjegyzés: Ahol a kiterjedt boszorkánykörök megjelennek, ott a közepükből kipusztul a fű. A képen látható gombák élőhelye nem tipikus. A candidus jelentése tiszta fehér.

Fajleírás: A jelenlegi neve és nemzetségbe sorolása Rolf Singer nevéhez fűződik 1939-ből. 1881-ban Clitocybe candida néven írta le Giacomo Bresadola olasz mikológus (1841-1929)