Fakósárga galambgomba

Russula ochroleucaKalap: Ennek a kompakt húsú gombának a kalapátmérője legfeljebb 9 (12) cm lehet. Eleinte domború, majd ellaposodik, középen gyenge bemélyedés figyelhető meg. A bőr kb. a kalap feléig lehúzható. A színe sárgás-okkeres vagy világosbarna, néha leheletnyi olív, vagy kivételesen zöldes árnyalattal. Felülete csupasz, sima tapintású és nedvesen fénylő.

Lemezek: A fehér vagy elefántcsontszínű, később kissé sárgás lemezek sűrűn állnak, a kifejlett példányoknál rozsdásbarna foltok tarkíthatják. A lemezek lekerekítetten ránőttek a tönkre.

Tönk: A tönk viszonylag alacsony (kb. 5-8 cm), és elég vastag (2,5 cm). A töve felé kissé megvastagodik, de egyébként hengeres. A felülete fehér vagy okkerszínű, gyakran sárgafoltos, idővel kissé szürkésre színeződik.

Hús: A hús fiatalon fehér, később szürkésbarna. Gyümölcsillatú, íze kicsit csípős vagy kesernyés.

Spóra: Krémszínű; 8-10 x 7-8μm; nagyjából ellipszoid, vagy tojásdad alakú. nagy szemölcsökkel díszített, amelyek szinte hálózatot alkotnak.

Előfordulás: Mindenfelé elterjedt, hazánkban nem ritka gomba, a lombos és a tűlevelű erdőkben. Hiányzik a kimondottan meszes talajokról. Júliustól október végéig gyűjthető.

Fogyaszthatóság: Gyümölcsillatú, íze kicsit csípős vagy kesernyés.

Összetéveszthetőség: Hasonló a Fakó galambgomba, melynek a kalap színe különösen a szélén világosabb, a bőr csak kis darabon húzható le és égetően csípős ízű. A Fakó galambgomba erősen savanyú vagy tőzeges talajon, nyír alatt nő.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fakó galambgombaKrómsárga galambgomba

Megjegyzés: Az ochroleuca jelentése okker-fehér. Az ochro-okker és a leuca-fehér szavakból.

Fajleírás: 1796-ban Christiaan Hendrik Persoon írta le tudományosan, és adta a kéttagú tudományos nevét, Russula ochroleuca, amellyelt ma is elfogadottan használunk..