Fakó galambgomba

Russula felleaKalap: A kalap átmérője többnyire 5-9 cm-t érhet el. Eleinte domború, majd ellaposodik és egy kis mélyedés képződik a közepén, de általában megfigyelhető egy kis, lapos púp is. A kalap színe az okkertől a szalmasárgáig változik, néha méz-barnás is lehet. A perem felé halványabb. A bőr sima és fénylő, csak a szélén húzható le; az idősebb példányokon bordázottság figyelhető meg a peremen.

Lemezek: A vékony, a tönkre ránőtt lemezek szabályosan, nem túl szorosan állnak, néha villásan elágaznak. A fiatal lemezek halványak, az idősebbek halvány sárgásbarnásak lesznek.

Tönk: A tönk 4-6 cm magasságot és 1 -2 cm szélességet érhet el. Világosabb a kalapnál, tejföl- színű, sárgás beütéssel. Belül telt, tömött.

Hús: A halvány fehér hús idővel sárgássá válik. Kissé merev, édeskés, muskátli vagy mustár szagú, nagyon csípős.

Spóra: Halvány krémszínű; 7,5-9 x 6-7μm; ellipszoid, szemölcsökkel díszített. I

Előfordulás: Magyarországon nem tartozik a gyakori fajok közé, Savanyú talajú bükkösökben, de tölgyesben is előfordul késő nyáron és ősszel.

Fogyaszthatóság: Nagyon csípős, ezért élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: A Fakósárga galambgombával összetéveszthető, de ez nem olyan csípős, és a tönk húsa idővel megszürkül,

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fakósárga galambgomba

Megjegyzés: A galambgombák nemzetségébe több mint 150 faj tartozik. A gombagyűjtő számára fontos szabály, hogy mindegyik enyhe ízű galambgomba ehető, viszont mindegyik csípős és keserű faj élvezhetetlen vagy mérgező faj. A mikológus ennél többet szeretne tudni, ezért megpróbálja a fajokat pontosan meghatározni. Ez azonban némi tapasztalatot, türelmet, jó szakirodalmat és megfelelő nagyítású mikroszkópot igényel. Sok galambgombát makroszkopikusan csak tévesen lehet meghatározni. A fellea jelentése nagyon keserű.

Fajleírás: A jelenleg elfogadott tudományos nevét a russula fellea-t, 1825-ben a svéd mikológustól, Elias Magnus Fries-től kapta, aki a russula nemzetséghez sorolta. 4 évvel korábban ő írta le, éa akkor még az agaricus nemzetséghez sorolt gombát.