Húsbarna pénzecskegomba

Laccaria laccataKalap: A kalap legfeljebb 5 cm széles. Kezdetben domború, később szabálytalanul kiterül, közepe többé-kevésbé köldökös. Fiatalon begöngyölt széle később hullámossá válik, kissé hajlottá válik. Nedvesen rózsaszín, hús-barnás, szárazon világosabb színű. Halványokkeresre fakul. Felülete matt vagy finoman pikkelyes.

Lemezek: A rózsaszín vagy húsvörös lemezek szélesen ránőnek a tönkre, vagy lefutnak rá. Szélesek és vastagok, ritkán vagy távolállók, sok közteslemeze van.

Tönk: A tönk 10 cm magas lehet, viszonylag vékony, kalapszínű és lefelé barnásan szálas. A bázisát fehér micéliumszálak díszítik.

Hús: A hús vékony, húsvörös vagy halványabb, a tönkben nagyon szívós.

Spóra: Fehér; 7-10μm átmérőjű; gömb alakú, tüskés, a tüskék akár 1.5μm magasak is lehetnek.

Előfordulás: Lombos és tűlevelű erdőkben, valamint nedves élőhelyeken növő, gyakori gombafaj. Májustól novemberig található.

Fogyaszthatóság: Ehető, kellemes illatú gomba.

Összetéveszthetőség: Számos közeli rokona van ennek a fajnak, amelyeket gyakran csak mikroszkóp segítségével lehet megkülönböztetni.Nagyon hasonló, de többnyire nagyobb a pikkelyes pénzecskegomba, de az finoman pikkelyes és narancsbarna kalapja van. Szintén higrofág, azaz szárazon világosabb a kalapszíne, mint nedvesen. Esetleg összetéveszthető a Mérges pókhálósgombával, ennek azonban a narancsbarna lemezeit fiatalon, pókhálószerű fátyol fedi, és rozsdabarna a spórája. Csak a nagyon gyakorlatlan gyűjtő keveri össze.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Rózsás kígyógomba

Megjegyzés: A Laccaria nemzetségbe jelenleg 11 faj tartozik, egyik sem mérgező. Olyan gombákról van szó, amelyeknek minden része többé-kevésbé húsrózsaszínű, narancsbarna vagy  lila színű. A lemezeik vastagok, szélesen ránőnek a tönkre, vagy lefutóak és ritkán állóak. A laccata jelentése lakkozott.

Fajleírás: Osztrák mikológus Giovanni Antonio Scopolile írta le 1772-ben,  Agaricus laccatus néven. 1884-ben  a brit mikológus Mordecai Cubitt Cooke - laccata névre kereszteli.