Elegáns pókhálósgomba

Cortinarius elegantissimusKalap: A kalap 8-10, néha 12 cm széles lehet. Először félgömb alakú, lassan ellaposodik, végül kiterül. Közepe néha kissé benyomott. A széle sokáig begöngyölt marad. A kalapbőr élénk krómsárga, közepe rókaszínű, nedvesen erősen nyálkás, száraz időben fénylő.

Lemezek: Fiatalon citromsárgák a lemezek, majd olív árnyalatú sárgásbarnák, végül rozsdabarnák lesznek. Egyenetlen vagy recés élük sárgás marad. A lemezek szélesek, mélyen kiöblösödően a tönkre nőttek és közepesen vagy nagyon sűrűn állnak.

Tönk: A tönk 12 cm magasságot és 1-2,5 cm szélességet érhet el. A bázis felé megvastagodik, akár 4 cm-es is lehet a gumó. A színe fiatalon megegyezik a kalapéval, de nem annyira intenzív, idővel a csúcs kivételével, kissé barnás lesz. A peremes gumót a burokmaradványok rozsdabarnára színezik. A pókhálószerű fátyol sárgászöld színű.

Hús: A hús, a kalap és a tönk széle sárgászöld, a tönk felső részében halvány ibolyakék, a többi részen fehéres.

Spóra: Rozsdabarna; 12-15 x 7,5-9 µm; citrom formájú, szemölcsökkel díszített.

Előfordulás: Hazánkban nem gyakori faj, savanyú talajú lomberdőben szeptembertől novemberig fordul elő.

Fogyaszthatóság: Élvezhetetlen. Fűszer- szagú, enyhe ízű.

Összetéveszthetőség: Pontos meghatározása és elkülönítése a rokon fajoktól nem könnyű feladat és sok tapasztalatot igényel. Nagyon közel áll hozzá a Cortinarius cedretorum, amely a déli országokban cédrusfa alatt fordul elő, hazánkban nem található.

Egyéb latin név: Cortinarius auroturbinatus

Megjegyzés: Az auroturbinatus jelentése aranyszínű, kör alakú. Az elegant latin szó, jelentése elegáns, ez e magyar névének eredete is.

Fajleírás: 1833-ban írta le Louis Secretan (1758-1839) és Agaricus auroturbinatus-nak nevezte el. 1989-ben kapta a jelenleg elfogadott tudományos nevét a Cortinarius elegantissimus-t Rob. Henry-től.