Barnásvörös galambgomba

Russula integraKalap: A kalap maximum 12 (15) cm széles lehet, eleinte harangszerűen domború, később kiterül és ellaposodik, közepe kicsit bemélyül. A színe többé-kevésbé barna, csokoládé-, hús-, sárgás- vagy olívbarna; ritkábban vérvörös-rózsaszín, többnyire inkább kevert színű vagy feketés bíborbarna, gyakran okkerfoltos. A többnyire csupasz felszín tapadósan fényes, csak ritkán száraz, fénytelen; szélesen lehúzható. A széle sokáig behajtott és gyakran már fiatalon is dudorosan, szélesen bordázott.

Lemezek: Az inkább sűrűnálló lemezek lekerekítetten nőttek rá a tönkre, gyakran erekkel összekötöttek; sokáig halvány fehéres árnyalatú, később telt okker vagy okkerbőrszínű lesz.

Tönk: A hengeres, belül telt tönk maximum 10 cm magas és 1-3 cm vastag lehet. A felülete finoman ráncos, a színe többnyire fehér, a tövén kis, sárga foltokkal tarkított.

Hús: A hús szintén fehér, a tönkben nyomásra kissé bámuló. Kemény és tömör. Gyenge gyümölcsillata van, az íze enyhe.

Spóra: Okker; 8-8.5 x 7 µm; nagyjából elliptikus, nagy szemölcsökkel díszített.

Előfordulás: Nyáron és ősszel fordul elő tűlevelű (luc, erdeifenyő, jegenyefenyő) hegyvidéki erdőkben, meszes talajokon. Hazánkban viszonylag ritka faj. De Európában és Amerikában is előfordul.

Fogyaszthatóság: Jó, étkezési gomba.

Összetéveszthetőség: Nagyon változatos színű faj, összetéveszthető a csoportjához tartozó többi fajjal. Az ugyancsak enyhe Ízletes galambgomba kalapja inkább ibolyás-borvöröses, olívbarnás, és elefántcsont színűre halványodik. A tönkje fehér, vörös futtatású, A vöröstönkű galambgomba tönkje többnyire kármin- rózsaszínű. A lemezek sárgulása előtt összetéveszthető a bamuló húsú galambgombákkal, de ezek heringszaga jó elkülönítő bélyeg.

Megjegyzés: A latin integra jelentése ép, egész (a lemezekre vonatkozik). A russula nemzetségnév vöröset jelent.

Fajleírás: 1753-ban Carl Linnaeus írta le először Agaricus integer néven. 1838-ban Elias Magnus Fries adta a jelenleg használatos nevét.