Feketedő nedűgomba

Hygrocybe conicaKalap: Hegyes kúp alakú, végül a szélein visszahajló, de a középen kúpos marad, 2-6 cm széles. Színe élénksárga, narancsszínű, piros, többnyire e színekből keverten foltos. Nyomásra feketén foltosodik, az idős gomba végül magától is megfeketedhet. Állománya kissé szálas.

Lemezek: Tönkhöz nőttek, eléggé ritkán állók, kissé vastagok. A színük kénsárga, de helyenként megszürkülnek. Spórapora, spórái fehérek.

Tönk: Karcsú, egyenes, 6-10 cm hosszú, 5-10 mm vastag. Sárga, a töve fehér. Szálasan csíkos. Megfeketedő.

Hús: Igen puha, vizenyős, sárga vagy narancssárga színű, de végül megfeketedik. A kalapban igen vékony. szaga és íze nem jellemző.

Spóra: Fehér; 8-10 x 5-7,5 µm; a majdnem gömb alakútól az oválisig, sima

Előfordulás: Füves helyeken, réten, mezőn, legelőn és erdei tisztásokon a fű között magányosan, tavasztól őszig esők után található.

Fogyaszthatóság: A többi nedűgombától eltérően ez a faj mérgező, illetve más földrészen súlyosan mérgezőnek tekintik, ezért legalábbis gyanús. Nem szabad fogyasztani.

Összetéveszthetőség: Élénk, fénylő színe miatt könnyen felismerhető. Nagyon hasonlít a színváltó nedűgombához, ennek azonban tompán kúpos kalapja, valamint vastagabb tönkje van és nagyobb is. Egyértelműen csak mikroszkóppal lehet őket elkülöníteni; a feketedő nedűgombának 2 vagy 4 spórásak a bazídiumai, míg a másik fajé 4. Hasonló lehet még a vörös nedűgomba.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Konrádi nedűgombaZöldes nedűgomba

Megjegyzés: Ez a nagyon szép gomba a déli országokban még gyakoribb, mint Közép-Európában, de azért ott is kímélni kellene. A conica jelentése kúpos.

Fajleírás: 1762-ben egy úttörő német mikológus Jacob Christian Schaeffer, írta le és adta az Agaricus conicus nevet a gombának. Egy másik német mikológus Paul Kummer 1871-ben rendszerezte új nemzetsége, aki a jelenleg elfogadott tudományos nevet Hygrocybe conica adta neki.