Sárgászöld pereszke

Tricholoma equestreVeszélyeztetett Vörös Lista: 0

Kalap: 4-13 cm átmérőjű; domború, széle sokáig aláhajló, végül púposan kiterül; élénksárga alapszínű, néha olívzöldes árnyalattal; felülete sötétebb, barnás, apró pikkelyekkel borított, kissé tapadós.

Lemezek: A tönk előtt felkanyarodnak, majd foggal ránőnek; kénsárgásak, sárgászöldesek, idősen halványsárgák lehetnek.

Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag; gyakran elég rövid, és mélyen ül a talajban; hengeres; sárgás; felülete sima vagy kissé szálas-pikkelyes.

Hús: Vastag, kemény; fehéres, halványsárgás; lisztszagú és -ízű, enyhe.

Spóra: Fehér, 5-8,5 x 3-6 µm; sima; elliptikus

Előfordulás: Szeptembertől novemberig; savanyú talajon, kéttűs fenyő alatt növő, hazánkban ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Az újabb adatok szerint mérgező, izomsorvadást okozhat.

Összetéveszthetőség: Hasonló a mérgező Zöldessárga pereszke, de annak kalapja benőtten szálas, lemezei és tönkje fehéres, továbbá lomberdei faj. Összetéveszthető  a szintén pikkelykés kalapú, nagyon ritka, nem ehető olajzöldes pereszkével is, de annak lemezei fehéresek, tönkje sárgás, pikkelykés, és lucosokban nő. Valamint a Büdös pereszke példányaival.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Büdös pereszkeSárga lisztespereszke

Egyéb latin név: Tricholoma flavovirens

Megjegyzés: A tricholoma jelentése szőrös peremű, a nemzetséget Fries hozta létre, a név nem túl találó, hiszen a nemzetség tagjainak nagy többségére nem igaz a neve. Az equestre latin eredetű és lovaglást jelent. A kalap nyereg alakúvá terülhet, és a barnás színe a nyeregre emlékeztet.

Fajleírás: 1753-ban Carl Linné írta le ezt a feltűnő gombát, a Species Plantarum második kötetében, ahol Agaricus equestris néven nevezte el. 1871-ben a német Paul Kummer mikológus sorolta át ezt a fajt a Tricholoma nemzetséghez, így lett Tricholoma equestre.