Rózsaszínű nedűgomba

Hygrocybe calyptriformisVédett Vörös Lista: 2
Természetvédelmi érték 10000.-

Kalap: 2-7 cm átmérőjű; hegyes, kúpos, gyakran szabálytalanul karéjos, idősödve kiterül, sőt széle gyakran felpöndörödik és behasadozik, de közepe hegyesen púpos marad; fiatalon halványlilás, rózsás, húsrózsás, idővel fehéresre kifakul, nedvesen sötétebb, szárazon világosabb; felülete finoman szálas.

Lemezek: Szabadon állók vagy a tönkhöz nőttek, szélesek; fehéresek vagy halvány kalapszínűek.

Tönk: 3-12 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag; hengeres, nyúlánk; fehéres színű; felülete csupasz vagy finoman szálas, de nem nyálkás.

Hús: Puha, törékeny; fehéres színű; szaga és íze nem jellegzetes.

Spóra: Fehér, 6-9 x 4-7μm, ellipszoid, sima; Általában 4 spórás.

Előfordulás: Júliustól októberig; üde, természetközeli, nem trágyázott, savanyú talajú gyepekben, kaszálókon növő, nagyon ritka, védett faj. Európából, Észak-Amerikából és Észak-Ázsiából (Japán) ismert. Európában, széles körben elterjedt, de nagyon ritka, csak helyenként előforduló faj.  Svájcban 1800 m tengerszint feletti magasságon is megjelenik. Magyarországon csak a Vend-vidékről ismert.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonló színe lehet a mérgező Rózsás kígyógombának is, de ez a faj nem füves területeken, hanem erdőben nő, és erős retekszagot áraszt.

Egyéb latin név: Humidicutis calyptriformis

Megjegyzés: A természetközeli gyepek trágyázása vagy használatváltása miatt ez a feltűnő szépségű gombafaj nemzetközi és hazai szinten egyaránt veszélyeztetett, mivel ezek hatására kimutathatóan eltűnik élőhelyeiről. Egész Európában, de különösen Dániában, Angliában, Németországban a Hygrocybe fajoknak kiemelkedő természetvédelem-politikai jelentőségük van. Szerepel a gombák védelmére alakult európai tanács (European Council for Conservation of Fungi) európai védelméről szóló javaslatában. A calyptra görög eredetű, és csuklyát, kapucnit jelent. A formis jelentése- formájú.

Fajleírás: 1838-ban Miles Joseph Berkeley (1803-1889) írta le ezt a fajt, és elnevezte Agaricus calyptraeformis-nak. 1889-ben a svájci Victor Fayod(1860-1900) sorolta be a mai nemzetséghez, a jelenleg is használatos Hygrocybe calyptriformis néven.