Laskapereszke

Szilfa-laskagomba

Hypsizygus ulmariusVédett Vörös Lista: 2
Természetvédelmi érték 5000.-

Kalap: 5-25 cm átmérőjű; fiatalon domború, széle sokáig aláhajló marad, majd kiterül; szürkésbarna, okkerszürke; felülete csupasz, száraz, selymes tapintású, gyakran sötétebb, barnás színű vízfoltokkal tarkított.

Lemezek: Foggal tönkhöz nőttek;fehéresek.

Tönk: 6-15 cm hosszú, 1-3 cm vastag; hengeres, gyakran görbült, oldalt álló; többnyire csoportosan nő; fehéres; felülete fiatalon finoman szálas, nemezes, idővel többé-kevésbé lecsupaszodhat, de a tövénél szálas marad.

Hús: Vastag, a kalapban viszonylag kemény, a tönkben szívós, rostos; fehéres színű; feltűnően lisztes-uborkaszagú és-ízű.

Spóra: Fehér, 5,5-7 × 4,5-6 µm, gömbölyűek, simák

Előfordulás: Júliustól októberig; keményfa ligeterdőkben, lomberdőkben, de parkokban, útszéleken is megfigyelhető. Élő vagy elhalt lombos fa anyagán(különösen szilfán és nyárfán, de bükkön és tölgyön is), gyakran több méter magasságban növő, egyre ritkábban előforduló, védett faj. Európában, Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában széles körben elterjedt, de mindenütt szórványos előfordulású, sík- és hegyvidéki faj.

Fogyaszthatóság: Ehető,de védett,ezért hagyjuk termőhelyén!

Összetéveszthetőség: Hasonló az ehető Csoportos pereszke, de annak kalapja kisebb, porcos, gumiszerű, és nagyobb csoportban mindig talajon nő.

Megjegyzés: Az öreg, háborítatlan erdők területének és a megfelelő vastagságú holt faanyag mennyiségének csökkenése, továbbá a gomba feltűnő megjelenése és étkezési célból való gyűjtése veszélyezteti. További probléma a folyóparti ligeterdők jelentős degradációja, kiszáradása is. A szilpusztulás egész Európában jelentősen csökkentette a faj fapartnerének számát, ezzel a gomba elveszítette fő szubsztrátumát. A hypsi jelentése magas, a zygus jelentése iga. A név arra utal, hogy magasan a fán terem. Az ulmarius a görög ulm=szil szóból származik.

Fajleírás: Először Agaricus ulmarius néven Jean Baptiste François Pierre Bulliard írta le 1791-ben. A jelenlegi nemzetséghez Scott Redhead sorolta 1984-ben. Ez a faj több nemzetséget is megjárt, így a pleurotus (laska) nemzetséget is.