Élénkszínű nyirokgomba

Réti nyirokgomba

Hygrocybe pratensisKalap: Kezdetben domború, majd ellaposodó, végül egy kissé tölcséres. 4-10 cm széles, púpos vagy közepén bemélyedő is lehet. Sárga, rózsássárga vagy világos narancsszínű. Sima vagy aprón pikkelyes, nem ragadós.

Lemezek: Kissé ritkán állók, erősen lefutók, és kissé vastagok, viaszszerűek. Színük a kalaphoz hasonló sárgásfehér, halványsárga. Spórapora fehér.

Tönk: Rövid, zömök, tömör, 4-10 cm hosszú, 5-15 mm vastag. Fehéres, sárgás, rózsássárgás. Felülete kissé szálas.

Hús: Puha, eléggé törékeny, sárgásfehéres vagy halvány narancssárgás színű. A kalap közepén eléggé vastag. Szaga és íze nem jellegzetes.

Spóra: Fehér; 6-7 x 4,5-5,5 µm; elliptikus, sima

Előfordulás: Mezőkön, legelőkön és erdei füves helyeken, főleg csak ősszel terem. Egyes években helyenként nagyobb mennyiségben található.

Fogyaszthatóság: Jóízű ehető gomba, amely ritkán kukacos és fogyasztásra ajánlható.

Összetéveszthetőség: Összetéveszthető egyes tölcsérgombákkal, amelyek között mérgezők is vannak, így a Rozsdasárga tölcsérgombával. A tölcsérgombáktól megkülönböztetik kissé ritkán álló és kissé vastag lemezei, erre a kevéssé feltűnő tulajdonságra ezért fokozottan figyelni kell.

Egyéb latin név: Camarophyllus pratensis

Megjegyzés: A pratensis jelentése réti, réten növő. A Hygrocybe jelentése vizes fej, a nemzetség gombái sok nedvességet kötnek meg. A Hygro- nedvességet, vizet jelent.

Fajleírás: A faj első leírása 1774-ből a német mikológus és természettudós Jacob Christian Schäffer-től származik, mint Agaricus pratensis. Ezt követően számos különböző nemzetséget megjárt, mielőtt a Hygrocybe nemzetséghez került 1914-ben. 2011-es kutatások, és DNS elemzések azt mutatták, hogy a gomba nem illik a hygrocybe nemzetségbe. Az új javaslatok azonban nem terjedtek el széles körben.