Érdes galóca

Amanita franchetiiVeszélyeztetett Vörös Lista: 3

Kalap: 4-10 cm átmérőjű; fiatalon félgömb alakú, majd kiterül; bőre krémsárgás, sárgás- vagy okkerbarnás színű; felülete az általános burokból származó, okker- vagy élénksárga színű pettyekkel borított.

Lemezek: Szabadon állók;fehéresek; élük finoman csipkézett.

Tönk: 5-10 cm hosszú; 1-2 cm vastag; fehéres; felülete a gallér fölött sima, alatta sárgásan pelyhes; gumószerűen megvastagodott tövén gyakran övszerűen, sárgásan pikkelyes; gyengén bordás, hártyás gallérja fehéres színű,szélén sárgás vagy barnás pelyhekkel; bocskora nincs.

Hús: Puha; fehér, a rágáshelyeken kissé barnulhat; szaga kellemes, de jellegtelen, íze enyhe.

Spóra: Fehér; 7,5-9,5 x  5-7,5 μm; nagyjából ellipszoid

Előfordulás: Júniustól októberig; meszes talajú lomberdőben növő, hazánkban ritka gombafaj, a mediterrán térségben jóval gyakoribb. Fagymentes helyeken egész télen át teremhet.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritka, ezért hagyjuk termőhelyén!

Összetéveszthetőség: Hasonlíthat az ehető Piruló galócára, melynek pettyei fiatalon sárgásak is lehetnek, de a termőtest alapszíne többé-kevésbé vöröses, és a húsa is vörösödő. Az ehető Szürke galócával, amelynek pettyi szürkés színűek.

Megjegyzés: Védett gomba, vörös lista 3-as. Ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyén. A gombák termőhelyét egyéb emberi beavatkozások is veszélyeztetik, mint a fakitermelés.

Fajleírás: Amanita francheti (boud.) Fayod. 1889