Csoportos csiperke

Agaricus bohusii



Védett Vörös Lista: 2

Kalap: 6-20 cm átmérőjű; félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik; bőre már fiatalon barna, koncentrikusan elrendezett szálas-pikkelyekre szakadozik fel, közepe egységesen barna, sima marad.

Lemezek: Szabadon állók; viszonylag sokáig szürkés-rózsásak, idősen sötétbarnák; élük világos.

Tönk: 8-21 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag; hengeres, lefelé elvékonyodó, csoportos; fehéres, majd barnás, nyomásra vörösesbarnás lesz; a gallér alatt gyenge, barnás pikkelyezettséggel vagy egy-két gyűrűszerű zónával; gallérja jellegzetes, alsó oldala és a tönk között szálak feszülnek.

Hús: Kemény; fehéres, a tönkben kissé barnuló; friss állapotban vágásra vörösödik, majd megbarnul; kellemes szagú és ízű.

Spóra: Barna; 6-7 x 4,5-6 μm; tojásdad alakú.

Előfordulás: Júliustól októberig; lomberdőben növő, hazánkban ritka faj. Általában csoportban jelenik meg

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritka védett, ezért hagyjuk termőhelyén!

Összetéveszthetőség: Hasonlíthat a szintén vörösödő húsú, ehető Erdei csiperkére, de annak tönkje nem kihegyesedő, és egyesével nő.

Megjegyzés: Védett gomba. A fakitermelés veszélyezteti az élőhelyét, valamint a turizmus és az erdő tüzek.

Fajleírás: 1981-ben a francia Marcel Bon adta a nevét.