Kalap: 6-20 cm átmérőjű; félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik; bőre már fiatalon barna, koncentrikusan elrendezett szálas-pikkelyekre szakadozik fel, közepe egységesen barna, sima marad.
Lemezek: Szabadon állók; viszonylag sokáig szürkés-rózsásak, idősen sötétbarnák; élük világos.
Tönk: 8-21 cm hosszú, 1-3,5 cm vastag; hengeres, lefelé elvékonyodó, csoportos; fehéres, majd barnás, nyomásra vörösesbarnás lesz; a gallér alatt gyenge, barnás pikkelyezettséggel vagy egy-két gyűrűszerű zónával; gallérja jellegzetes, alsó oldala és a tönk között szálak feszülnek.
Hús: Kemény; fehéres, a tönkben kissé barnuló; friss állapotban vágásra vörösödik, majd megbarnul; kellemes szagú és ízű.
Fogyaszthatóság: Ehető, de ritka, ezért hagyjuk termőhelyén!
Előfordulás: Júliustól októberig; lomberdőben növő, hazánkban ritka faj. Általában csoportban jelenik meg
Spóra: Barna; 6-7 x 4,5-6 μm; tojásdad alakú.
Összetéveszthetőség: Hasonlíthat a szintén vörösödő húsú, ehető Erdei csiperkére, de annak tönkje nem kihegyesedő, és egyesével nő.
Megjegyzés: Védett gomba. A fakitermelés veszélyezteti az élőhelyét, valamint a turizmus és az erdő tüzek.
Fajleírás: 1981-ben a francia Marcel Bon adta a nevét.
Egyéb elnevezések: Agaricus elvensis
Rendszertan:Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Agaricaceae |
Nemzetség: | Agaricus |
Fajnév: | bohusii |
A faj leírója: | Bon (1983) |
Magyar fajnév: | csoportos csiperke |
Életmód: | talajlakó szaprotróf |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Csoportos csiperke - Agaricus bohusii