Aprópikkelyű pereszke

Tricholoma imbricatumVédett Vörös Lista: 3

Kalap: 3-10 cm átmérőjű; fiatalon domború, pereme sokáig behajló, majd közepén jellegzetes púppal kiterül; vörösbarna,szélén gyakran világosabb; felülete matt, bőre,különösen a széle felé, apró pikkelyekre szakadozik fel.

Lemezek: A tönk előtt felkanyarodnak, majd foggal ránőnek; fehéresek, krémszínűek,idővel gyakran rozsdafoltosak lesznek.

Tönk: 4-12 cm hosszú,1-2 cm vastag;hengeres, alja orsószerűen elvékonyodik; barnás,csúcsa felé fokozatosan halványodó; nemezes, pikkelykés.

Hús: A kalapban vastag, kemény, a tönkben szálas; fehéres, a tönk alja felé barnuló; szaga nem jellegzetes, íze enyhe vagy kesernyés.

Spóra: Fehér; 6-9 x 5-6 µm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Szeptembertől novemberig; fenyőerdőben, kéttűs fenyő alatt növő, hazánkban helyenként nem ritka gombafaj.

Fogyaszthatóság: Nem ehető.

Összetéveszthetőség: Hasonló színű a nem ehető Szakállas pereszke, de annak kalapja feltűnően szálas-gyapjas, szélén rojtos, és lucosokban nő. Az Álgyűrűs pereszke, a Nyárfa-pereszke és a Szenesedő pereszke: egyikük sem ehető, kalapja nyálkás felületű, utóbbi kettő lomberdei faj.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Szakállas pereszke

Megjegyzés: Az imbicatum latin eredetű, jelentése: burkolt, vagy szabályosan átfedett. A kalap felületére utal.

Fajleírás: A gombát Elias Magnus Fries írta le először. Majd a német Paul Kummer 1871-ben a Tricholoma nemzetséghez sorolta