Fehércsokros pereszke

Lyophyllum connatumKalap: A kalap 5-7 cm, néha 10 cm széles lehet. Először harang alakú, majd domború és végül kiterül. A vékony perem a fiatal példányoknál behajlott, az idősebbeknél hullámos. A kalap szárazon tiszta fehér, nedvesen ólomszürke, gyakran teljesen átnedvesedhet. A felszínén lévő hamvas bevonat letörlésekor szürke foltok keletkeznek.

Lemezek: A kissé lefutó lemezek sűrűn állók, először fehérek, később tejfölszínűek és idővel halványsárgásak lesznek.

Tönk: A fiatal egyedek tönkje tiszta fehér, az idősebbeké kissé sárgás. 1-2 cm átmérő mellett, 4-10 cm magas lehet. A tönk belseje eleinte telt, később csaknem üreges és kissé felfújt.

Hús: A hús fehér, üveges-porcos konzisztenciájú. Enyhe ízű, gyengén lisztszagú, amelyet gyakran elfed a keltikéére emlékeztető illat.

Spóra: Fehér; 5,5-7 x 3-4 μm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Nem gyakori faj. Lombos és tűlevelű erdőkben, parkokban, patakparton, nedves talajú helyeken, többnyire a meszes-kavicsos utakon található meg. Termőteste augusztus és október között jelenik meg. Magányosan és a sűrű csomókban is előfordul.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Vannak hasonló kinézetű Fehér tölcsérgombák, amelyek nagyon mérgezőek. A csoportos növekedését és a keltike illatot kell figyelni, s akkor nem lehet eltéveszteni.

Megjegyzés: Jellegzetes a hús lassú, kékes-lilás elszíneződése vas-szulfát (FeSo4) határára. A színváltozás különösen jól észrevehető a lemezeken. A többi fehér színű pereszkéknél megmarad a reagens zöld színe. A connatum jelentése benőtt, összenőtt.

Fajleírás: 1801-ben a dán Heinrich Christian Friedrich Schumacher (1757-1830) írta le, aki Agaricus connatus nevet adta neki. 1939-ben, a német származású Rolf Singer sorolta át ezt a fajt a Lyophyllum nemzetséghez, ezáltal létrehozva a jelenleg elfogadott tudományos nevét Lyophyllum connatum-ot.