Rovátkolttönkű pereszke

Melanoleuca grammopodiaKalap: A kalap legfeljebb 13 cm széles lesz. Fiatalon többé-kevésbé széles kúp formájú, nagy púppal és begöngyölt peremmel, később kiterül, korong alakúvá válik és a benyomott közepén jellegzetes, széles, tompa púp található. A kalap pereme kissé lehajlott, de nem begöngyölt. A kalapbőr szürkés okkerszínű, főként szürke tónussal, később több piszkos okkersárga szín keveredik bele. Felülete matt vagy enyhén fénylő, csupasz és sima.

Lemezek: A fehéres, sűrűn álló lemezek gyengén kiöblösödve ránőnek vagy kissé lefutnak a tönkre és a kalapról könnyen lefejthetők.

Tönk: A legfeljebb 12 cm magas és 2,5 cm vastag tönk durva, hosszanti szálakkal díszített, majdnem bordázott. Alja gyakran bunkószerű, színe szürkésbarna, nagyon hasonló a kalaphoz.

Hús: A hús fehéres és kellemetlen szagú.

Spóra: Fehér; 8.5–9.5 x 5–6 μm; ellipszoid, apró szemölcsökkel.

Előfordulás: Európában általában elterjedt gomba, magányosan vagy csoportosan nő. Augusztustól októberig található meg réteken vagy füves erdőkben. Hazánkban titkán azonosították.

Fogyaszthatóság: Ehető.

Összetéveszthetőség: Némelyik pereszkével összetéveszthető. Néhány melanoleuca faj pontos meghatározása nagyon nehéz, makroszkopikusan gyakran nem is lehetséges.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Fakósárga pereszke

Megjegyzés: Jelenleg mintegy 30 fajt sorolnak ebbe a nemzetségbe, nincs köztük mérgező. Néhány faj még véglegesen nem tisztázott és több még leírásra vár. Sok melanoleuca faj annyira hasonlít egymáshoz, hogy még a szakemberek számára is nagy nehézséget jelent meghatározásuk. Többnyire húsos, fehér, okker vagy szürkésbarna színű gombák, kiöblösödő, tönkre ránőtt lemezekkel és hosszanti szálas, csíkos tönkkel. A spóra fehéres. Sok faj már tavasz elején megjelenik. A "grammopodia" görögül hosszanti csíkos tönköt jelent.

FajleírásMelanoleuca grammopodia (Bull. Ex Fr.) Pat.