Acélkék döggomba

Entoloma nitidumKalap: A 2-5 cm széles kalap jellegzetesen sötét- vagy acélkék, csak idősebb korban halványodik egy kicsit. Fiatalon harang alakú, majd domború és enyhe púpos, csupasz, sima és vékony húsú.

Lemezek: A lemezek majdnem szabadon állók, először fehérek, később rózsaszínűek lesznek. Sűrűn állók és hasasok.

Tönk: 8 cm magas lehet, színe a kalapéhoz hasonló, a töve kissé fehéres. A tönk felszíne hosszanti szálas, csíkos.

Hús: A fehér hús puha, később a tönkben üreges, szagtalan és enyhe ízű.

Spóra: Rózsaszín, enyhén barnás;  7-9 x 6-8 μm; öt-nyolc szögű, vékony falú.

Előfordulás: Észak-Európában szinte teljesen hiányzik ez a szép gomba. Magyarországon sem találtak még eddig. A délnémet középhegységekben viszont gyakori. Erősen savanyú tűlevelű erdőkben és mocsarak szélén, mohák és áfonya között terem. Júniustól októberig megtalálható.

Fogyaszthatóság: Feltehetően ehető, de nem ajánlott. Szép színének és alakjának kellene inkább örülni.

Összetéveszthetőség: A kék döggombával téveszthető össze, ez azonban inkább szürkéskék színű, az idősebb példányok pedig okkersárga árnyalatúak, a kalapja gyakran ráncos. A tönk töve sárgás, húsa lisztszagú. Ez a faj Európában nagy területen elterjedt, Németországban sokkal ritkább, mint az acélkék döggomba. Magyarországon eddig még nem került elő. Legelőkön fenyéreken dűnéken található.

Megjegyzés: Az Entoloma/Rhodoyhillus nemzettség kb 153 fajt ölel fel. Vannak közöttük ehetők, de felhasználásukhoz az adott faj pontos ismerete szükséges. A nitidum jelentése fénylő, csillogó.

Fajleírás: A nitidum nevet Lucien Quélet (1832-1899) adta a fajnak korábban.