Rózsástönkű csengettyűgomba

Pluteus roseipesKalap: A fiatalon többé-kevésbé harang alakú, később ellaposodó kalap legfeljebb 8 (10) cm széles les. Színe barna vagy kormos-sötétbarna, később inkább barnásszürke, de a kalap közepe kissé sötétebb. Felületét finom pelyhek, korpák borítják, ezért bársonyos tapintású. A kalap pereme kissé bordázott.

Lemezek: Szép, rózsaszínű lemezek a tönköt nem érintik, sűrűn állók.

Tönk: A karcsú tönk 9 cm-re nőhet, a tövén kicsit megvastagodott. A felülete hosszanti szálakkal díszített, gyakran kissé csavarodott, fehéres alapszínű több-kevesebb rózsaszín árnyalattal.

Hús: A hús fehéres, de különösen a tönk tövén rózsaszín, gyakran vizenyős és nagyon puha.

Spóra: Rózsaszín; 6,2-8,8 x 5-7 µm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Többnyire tűlevelű fák törzsén és hulladékán, főleg hegyvidéki helyeken fordul elő. Hazánkban egy alkalommal került elő, a Bükk-hegységből.

Fogyaszthatóság: Ehető, de ritkasága miatt kímélni kellene.

Összetéveszthetőség: A tönk rózsaszín árnyalata miatt nem téveszthető össze más fajjal.

Megjegyzés: A számos csengettyűgomba faj meghatározása szakirodalom és mikroszkóp használata nélkül többnyire nem lehetséges. Az itt tárgyalt fajnak pl. a kalapbőre szálas hifákból áll, a lemezek felületén pedig hasas, hengeresen megnyúlt végű cisztídák (steril sejtek) vannak. Ezek a bélyegek nem ismerhetőek fel mikroszkóp nélkül. A Barna csengettyűgomba kalapbőre is szálas hifákból áll, de a cisztídáinak csúcsán 1-3 horog található. A roseipes jelentése rózsaszín lábú.

Fajleírás: 1902-ből az osztrák Franz Xaver Rudolf von Höhnel(1852-1920) nevéhez fűződik a mai neve.