Keserű álcölöpgomba

Rhodocybe mundulaKalap: A 3-7 cm széles, szürke kalap kifejlett állapotban benyomott, a széle begöngyölt, gyakran hullámos; a kalaphús vékony és szívós. Fontos jellemzője, hogy érintésre, különösen a szélén, feketén foltos lesz.

Lemezek: A szürkés lemezek keskenyek, lefutóak, sűrűn állók, vékonyak és szintén feketednek.

Tönk: A tönk is szürkés, rövid és viszonylag vékony, a tövén fehéren bolyhos.

Hús: A hús halványsárgás, különösen a tönkben feketedik. Erősen lisztszagú, íze nagyon keserű.

Spóra: Halvány rózsaszín; 4-6 x 3-5 µm; csepp formájú,

Előfordulás: Európában általában ritkának számít, hazánkban sem gyakori faj. Lomb- és tűlevelek, famaradványok között nő augusztus végétől késő őszig, erősen meszes, nedves ártéri és bükkerdőkben, ritkán fenyvesekben. Nálunk eddig csak lomberdőben találták, júniustól októberig.

Fogyaszthatóság: Nagyon keserű íze miatt élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: Erősen feketedő részei miatt aligha lehet összetéveszteni, esetleg egyes pereszke fajokkal.

Megjegyzés: Mintegy 11 faj tartozik a Rhodocybe nemzetségbe, amelyek kis vagy közepes méretű gombák, hús-, sárgás-, narancs-, szürkésbarna vagy szürke színűek. Lemezeik kiöblösödőek, a tönkre szélesen ránőttek vagy lefutóak. A spórapor rózsaszínű vagy ritkán szürkésbarna. Az Entolomataceae családba tartoznak, ahová a Clitopilus és az Entoloma nemzetségek is. Étkezési célra nem alkalmasak. A mundula jelentése tiszta, tisztított.

Fajleírás: A Rhodocybe mundula fajt Wilhelm Gottfried Lasch írta le először. Majd 1951-ben Rolf Singer sorolta a jelenlegi nemzetséghez, így a Rhodocybe mundula tudományos nevet vette fel.