Óriás bocskorosgomba

Volvariella bombycinaVédett Vörös Lista: 3
Természetvédelmi érték 5000.-

Kalap: A kalap 8-20 cm széles lehet, fehér színű, fiatalon tojás vagy harang alakú, később púposan kiterült. A kalap sűrűn szálas, bolyhos, selymes felületű.

Lemezek: A lemezek szabadon állók, először fehérek, majd rózsaszínűek, végül húsvörösek lesznek. Sűrűn állóak, hasasok és szélesek.

Tönk: A 8-15 cm magas, 1-1,5 cm vastag tönk fehér, sima, csupasz, felfelé elkeskenyedő, belül nem üreges. Gallérja nincs, de a tönk tövén bő, okkersárgás bocskora van.

Hús: A fehér hús puha és vizenyős, enyhén retekszagú.

Spóra: Rózsaszín; 7-10 x 5-6 μm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Hazánkban elterjedt, de sehol sem gyakori. Ez a faj és sárgakalapú változata (var. flaviceps) korhadéklakó, ezenkívül különböző lomblevelű, élő fák gyökerén, és gyakran több méter magasságban a törzsén élősködhet. Melegkedvelő faj, májustól októberig nő.

Fogyaszthatóság: Ehető, de egyrészt az élőhelye miatt nehéz megtalálni, másrészt pedig nem különösebben jó ízű. Harmadrészt inkább kímélni kellene a szépsége és ritkasága miatt. Hazánkban védett gomba, így ne gyűjtsük.

Összetéveszthetőség: Könnyen felismerhető ez a közepes nagyságú fehér gomba selymes-szálas kalapfelszínéről, kehely alakú bocskoráról és élőhelyéről. Feltűnő, alig lehet összekeverni más fajjal. Hasonló lehet az ehető Ragadós bocskorosgomba, de annak kalapja nyálkás, bocskora fehéres színű, nem pikkelyes, és talajon nő.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Ragadós bocskorosgomba

Megjegyzés: A bombycina tudományos név görög eredetű, bombyx=selyemhernyó és gubója, selymes-bolyhos.

Fajleírás: 1762-ben Jacob Christian Schaeffer írta le ezt a gombát, és adta a tudományos nevét Agaricus bombycinus. 1949-ben a német származású Rolf Singer sorolta át ezt a fajt a Volvariella nemzetséghez, így a mai elfogadott neve Volvariella bombycina lett.