Kárminhúsú csiperke

Agaricus langei



Kalap: A kezdetben félgömb alakú kalap a jelentős, 15 cm-es átmérőt is elérheti. Könnyen felismerhető a faj a kalapfelszínét szinte teljesen befedő rozsdabarna, széles elterülő szálas pikkelyekről.

Lemezek: A szabadon álló lemezek először szürkés-rózsaszínűek, majd csokoládébarnára, barnásfeketére színeződnek.

Tönk: A tönk is fejlett lehet, magassága néha több, mint 12 cm-t is elérheti. A fehér színű tönk felső harmadában található lebenyes gallér alsó része pikkelyes szerkezetű.

Hús: A gomba fehér húsa vágásra azonnal vérvörösre színeződik. Íze és szaga kellemes, tipikusan gomba illatú.

Spóra: bíborbarna; 7–9 x 3,5–5 µm; ellipszoid.

Előfordulás: Ez a faj hazánkban nem gyakori. Júliustól novemberig tűlevelű és lombos erdőben fordul elő.

Fogyaszthatóság: A kárminhúsú csiperke a jó ízű, ehető gombák közé tartozik.

Összetéveszthetőség: Szélesen elterülő szálas, pikkelyei és mérete miatt alig téveszthető össze a Fenyves csiperkével, és a LombErdei csiperkével, ami különben is teljesen veszélytelen volna.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Erdei csiperkeFenyves csiperke

Megjegyzés: A szakemberek jelenleg 21 vörösödő húsú, fehéres vagy barna és többé-kevésbé szálasan pikkelyes kalapú csiperkét különböztetnek meg, amelyek erdőkben és azokon kívül nőnek. Mérgező gomba nem ismert köztük. A langei fajnevet a dán mikológus J.E. Lange tiszteletére adták.

FajleírásAgaricus langei (F.H. Møller & Jul. Schäff.) Maire (1952)