Kalap: A kezdetben félgömb alakú kalap a jelentékeny, 15 cm-es átmérőt is elérheti. Könnyen felismerhető a faj a kalapfelszínét szinte teljesen befedő rozsdabarna, széles elterülő szálas pikkelyekről.
Lemezek: A szabadon álló lemezek először szürkés-rózsaszínűek, majd csokoládébarnára, barnásfeketére színeződnek.
Tönk: A tönk is fejlett lehet, magassága néha több, mint 12 cm-t is elkérheti. A fehér színű tönk felső harmadában található lebenyes gallér alsó része pikkelyes szerkezetű.
Hús: A gomba fehér húsa vágásra azonnal vérvörösre színeződik. Íze és szaga kellemes, tipikusan gomba illatú.
Fogyaszthatóság: A kárminhúsú csiperke a jó ízű, ehető gombák közé tartozik.
Előfordulás: Ez a faj hazánkban nem gyakori. Júliustól novemberig tűlevelű és lombos erdőben fordul elő.
Spóra: bíborbarna; 7–9 x 3,5–5 µm; ellipszoid.
Összetéveszthetőség: Szélesen elterülő szálas, pikkelyei és mérete miatt alig téveszthető össze a Fenyves csiperkével, és a Lomberdei csiperkével, ami különben is teljesen veszélytelen volna.
Megjegyzés: A szakemberek jelenleg 21 vörösödő húsú, fehéres vagy barna és többé-kevésbé szálasan pikkelyes kalapú csiperkét különböztetnek meg, amelyek erdőkben és azokon kívül nőnek. Mérgező gomba nem ismert köztük. A langei fajnevet a dán mikológus J.E. Lange tiszteletére adták.
Fajleírás: Agaricus langei (F.H. Møller & Jul. Schäff.) Maire (1952)
Rendszertan:
Törzs: | Basidiomycota |
Osztály: | Agaricomycetes |
Rend: | Agaricales |
Család: | Agaricaceae |
Nemzetség: | Agaricus |
Fajnév: | langei |
A faj leírója: | (F.H. Møller) F.H. Møller (1952) |
Magyar fajnév: | kárminhúsú csiperke |
Életmód: | talajlakó szaprotróf |
Étkezési érték: | ehető |
A gomba megtekintése külön oldalon:
Link: Kárminhúsú csiperke - Agaricus langei