Fenyves csiperke

Erdei csiperke

Agaricus sylvaticusKalap: Félgömb alakúból, tojásdadból olykor majdnem szögletes harang alakon át hamar kiterülő. 4-10 cm széles. A kalapbőr lehúzható. Színe vörösbarna, barna, szürkés alapon széles, de nem felszakadozó barnás szálakkal és pikkelyekkel díszített. Középen szürkésbarna, csupasz. A nyomáshelyeken barnásan vörösödő. Lehet félgömb alakú, szélesebb kalapú és alacsonyabb növésű, rozsdásbarna, a kalapra simuló, szálas pikkelyekkel fedett is.

Lemezek: Már kezdetben szürkés rózsaszínűek, és barnásvörösön át gyorsan feketednek. A fiatal gomba lemezei a nyomáshelyeken élénk húsvörös színűek. A lemezek nyirkosak, nedvesek, törékenyek.

Tönk: Egyenletesen karcsú, az alján többnyire talpszerűen duzzadt, bunkós, 5-10 cm hosszú, de csak 1-2 cm vastag. Van rövidebb és megnyúltabb változata. Színe kezdetben fehér, de igen gyorsan szürkül, barnul, márványosan feketedik, nyomásra lehet vörösfoltos. Felülete hamvas, selymes. Belül szélesen csövesedő, csak alul tömör. Gallérja egyszerű, eléggé vékony, lelógó, gyakran aránylag mélyen álló, fehérből gyorsan szürkésbarnára feketedik.

Hús: Merev. Fiatalon fehér, megtörve hamar húsvörösre vagy borvörösre színeződik, a lomberdőben élő fajé rögtön vérvörös lesz. Az idősebb gomba húsa szürkül, barnásfekete lesz. Csak a tönk aljában marad fehér, ahol viszont sárguló is lehet. Enyhén sajátos, csiperkére és parafára emlékeztető illatuk van.

Spóra: Csokoládé-barna; 4.5-6 x 3-3.5µm; ovális.

Előfordulás: Hazánkban eléggé elterjedt a tűlevelű erdőkben. Gyakran csoportosan fordul elő, júniustól októberig.

Fogyaszthatóság: Jóízű,  ehető gombák közé tartozik.

Összetéveszthetőség: Van egy hasonló csiperkefaj, amivel nem volna szabad összetéveszteni nevezetesen a mérgező Tintaszagú csiperkével. Ennek szürkésbarna apró pikkelyek borítják a fehér alapszínű kalapját. Alaposan megnézve, azonban látható, hogy a fenyves csip kalapbőrének szálas, pikkelyezettsége van. Kétely esetén vágjuk szét a tönk gumóját, a tintaszagú csiperke húsa krómsárgára színeződik és kellemetlen szagú. Nagyon hasonló a LombErdei csiperke és a Kárminhúsú csiperke is, de ezzel való összetévesztése veszélytelen.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Kárminhúsú csiperke

Egyéb latin név: Agaricus silvaticus

Megjegyzés: Az erdőkben növő vörösödő csiperkék csoportjába tartozó fajokat gyakran nehéz elkülöníteni. Gyakorlatot és mikroszkóp használatot igényelnek. A fenyves csiperke egyik változatának, A. sylvaticus var. pallens-nek a kalapján finomabb pikkelyek vannak; nagyobbak a spórái; kevésbé intenzíven vörösödik. A sylvaticus jelentése erdei.

Fajleírás: 1762-ben, a híres német Jacob Christian Schaeffer mikológus írta le ezt a gombát, ésa jelenleg elfogadott tudományos nevét adta Agaricus silvaticus.