Karcsú csiperke

Agaricus sylvicolaKalap: A kalap alig éri el a 6-8 (12) cm-es átmérőt és vékony húsú. Fiatalon dobverőhöz hasonló formája van, csak később szélesedik ki. A bőr krémfehér alapon finom-szálas szerkezetű; érintésre sárgás foltok jelennek meg rajta. A kalapon pikkelyek nincsenek.

Lemezek: A tönköt nem érintő, szabadon álló lemezek, először szürkés-hússzínűek és idővel lassan csokoládé- vagy feketésbarnák lesznek.

Tönk: Feltűnően karcsú, legfeljebb 8 cm magasra nőhet és belül üreges. A bázis felé kissé megvastagodik, a Gumós csiperkéhez hasonló formájúra. A hosszú hártyás gallér gyakran lebenyes, a tönk felső harmadában kezdődik,

Hús: Még erősebben ánizsillatú, mint az Erdőszéli csiperkéé.

Spóra: Bíborbarna; 5-7.5 x 3.5-4.5 µm; ellipszoid, sima.

Előfordulás: Lombos- és fenyőerdőben gyakran előfordul, júniustól októberig.

Fogyaszthatóság: A karcsú csiperke az erősen fűszeres, ehető gombák közé tartozik, kellemes ánizsíze van.

Összetéveszthetőség: Egyetlenegy eltévesztésnek volna csak végzetes következménye, ha ez valamelyik galóca fajjal történik, amelyeknek azonban sohasem szürkés-rózsásak, vagy  idősödve csokoládébarnák a lemezei. Nem téveszthető össze a Karbolszagú csiperkével sem, mert ennek - különösen főzés hatására - intenzív vegyszerszaga van. A nagyon hasonló Gumós csiperkével való összetévesztés szerencsére veszélytelen.

Ezek a gombák tartalmaznak utalást:

Gumós csiperke

Megjegyzés: A sylvicola jelentése erdőlakó.

Fajleírás: Eredetileg, mint Agaricus campestris var. silvicola néven írta le Carlo Vittadini 1832-ben. 1873-ban Charles Horton Peck nevezte el külön fajként.