Tüskés őzlábgomba

Echinoderma asperumKalap: Fiatalon kúpos vagy harang alakú, később ellaposodik. Szélessége 12 (15) cm-t is elérheti, rozsdás-agyagbarna felszínét feltűnő, sárgásbarna-sötétbarna, kúpos vagy kicsúcsosodó pikkelyek borítják.

Lemezek: Szabadon állók, fehérek, gyakran villásan elágazóak, meglehetősen keskenyek és sűrűn állók; az élük szabálytalanul, finoman bemetszett.

Tönk: Fehéres, maximum 12 cm magas és 1-2 cm vastag lehet. A lelógó, hártyaszerű gallér alatt a kalapon levőkhöz hasonló színű pikkelyek borítják a tönköt. Hengeres alsó részében kissé megvastagodhat.

Hús: Sehér, szaga és íze nagyon kellemetlen.

Spóra: Sehér; 6.5-11 x 2-3.5 µm; hosszúkás ellipszoid, sima.

Előfordulás: Fenyő- és lomberdőben egyaránt előfordul, kedveli a sűrű avart; útszélen, parkokban és bozótosban is megtalálható ez a nagyon szép gomba. Mindenütt elterjedt, hazánkban gyakori, júniustól októberig terem.

Fogyaszthatóság: Visszataszító szaga és íze miatt a tüskés őzlábgomba teljesen élvezhetetlen.

Összetéveszthetőség: Mintegy 11 hegyes, tüskés pikkelyekkel borított kalapú lepiota faj van, de ezek többsége általában apró termetű, és igen ritka. Különösen nedves erdőkben és parkokban teremnek. A határozásuk nehéz és sok tapasztalatot igényel, többnyire szükséges a szakirodalom és mikroszkóp használata.

Egyéb latin név: Lepiota aspera

Megjegyzés: A gombász szakemberek mintegy 50 fajt sorolnak a lepiota nemzetséghez, közülük néhány súlyosan mérgező. A tudományos név "aspera" jelentése érdes, egyenetlen.

FajleírásLepiota aspera (Pers.) Quél. 1886